Merhaba, 2,5 aylık uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz.
Artık tariflere Kars, Türkiyeden devam edeceğiz. Bilemiyorum dönüş
yazısına neler yazılır. Ben balık mevsiminin de başlamasıyla bir balık
tarifi paylaşarak başlamak istedim. Tabiki ilerleyen zamanlarda Karsın
yöresel mutfağına yer vereceğim. Şimdiden sizler için bilgi toplamaya
başladım bile. Mesela birkaçından bahsedeyim kısaca...
En meşhur yiyeceklerinin başında biliyorsunuz Kars (Kaşkaval) kaşarı geliyor. Mutfağına gelince
öğrendiklerimden bazılarını başlıklar halinde vereyim.
Kavrulmuş kaz eti bulgur pilavı
eşliğinde sunuluyor. Hengel denen mantıları, Kesme çorbası, Ayran aşı,
Eritme peynirli eriştesi, Haşil denen yemeği, Tandırda balkabağı güveci
benim şu ana dek öğrendiğim yemeklerden bazıları. Artık merak eder
olmuşsunuzdur değil mi? Şimdi sıra balığımızda...
Buğulama çipura
4 adet çipura sevdiğiniz baharatlarla (ben, tuz, karabiber, bir
diş ezilmiş sarımsak, toz biber, tatlı pul biber ve çok az da kimyon
kullandım.) tatlandırılıp sıvıyağ ilavesiyle fırında nar gibi kızarana
dek pişirilir. Salata ve yeşilliklerle servis edilir. Ha unutmadan
balığın etrafına bütün sivribiberler ve halka halinde doğranmış soğan da
yerleştirdim. Afiyet olsun!