Laz lahanası (kara lahana sarması)Gerçekten asma yaprağından farksız bir lezzet… şimdiye kadar eşimi
önyargısından dolayı ikna edemediğim kara lahana sarmasını ilk defa
denemiş oldum. Israrlarıma değdi çünkü sonuç oldukça pozitif…
yine benim vejeteryanlık yönüm ağır basdı ve orjinali etli olan kara
lahana sarmasını da yine dayanamayip zeytinyağlı yaptım. Siz eğer etli
tercih ederseniz 1 kase kadar tantunilik (yani kıymadan büyük
kusbaşından küçük ebatta) doğranmış et yahut kıyma kullanabilirsiniz.
Malzemeler Bir deste kara lahana
iç harcı1 adet soğan
1 kase domates
½ demet maydanoz
½ bardak zeytinyağ
1,5 bardak pirinç
1 kaşık biber salçası
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Hazırlanışı Lahanaları saplarını kesip haşlayın. Süzdükten ve Soğuduktan sonra
büyüklüğüne göre ikiye yahut 3’e bölün. Ben genellikle 3’e böldüm küçük
sarmaları daha çok estetik bulduğum için.
iç harcını bildiğimiz dolma içi gibi bütün malzemeleri karıştırarak
hazırlayın. Lahanalara 1 tatlı kasığı pirinçli harçtan koyup iki
kenarını içe doğru büküp yuvarlayın.
Bütün lahanaları bu şekilde bitirdikten sonra tencereye yerleştirin.
Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su gezdirip orta hararetteki ocağa alın.
Suyun tamamını çekene dek pişirin.
Ezo gelin çorbası
Malzemeler¾ kupa dolusu kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı tel şehriye
1 orta boy patates
2 orta boy havuç
1 büyük soğan
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Zeytin yağı
15 bardak Su veya etsuyu
Pulbiber (isteğe bağlı)
HazırlanışıPirinci, bulgur ve tel şehriyeyi çok az su ile ayrı bir kapta pişirip
bir kenarda bekletin. Yıkanmış Mercimeği düdüklü tencereye (veya normal
bir tencereye sadece normal tencerede pişme süresi biraz uzuyor) alın.
içine soyulup küp doğranmış havuç, soğan, patates ve 5 bardak suyu ilave
edin. Kapağı kapatın. Kaynadıktan sonra 15 dakika kadar daha orta ısıda
bırakın.
Altını kapatıp soğumasını bekleyin. Süzüp yahut el blendirindan geçirip
su veya et suyu ilavesi artı önceden pişirdiğiniz pirinç, bulgur ve
şehriyeyi ekleyip bir taşım daha kaynatın.
Son olarak Zeytinyağı, tuz, karabiber ve kuru nane ekleyip, ikram
etmeden önce üzerini pulbiber ile süsleyin. Yağı ve naneyi küçük bir
tavada kızdırıp çorbanın üzerine de gezdirebilirsiniz.