Gastronomik
kültürün gelecekteki uluslararası merkezi” olma parolasıyla yola
çıkacak üniversitenin açılış töreni Pazar günü yapılacak. 2-9 Mayıs
arasında, seçkin şeflerin yanı sıra ünlü İtalyan yazar Umberto Eco ve
eski Fransa Kültür Bakanı Jack Lang da, yemek ve şarap üzerine konferans
verecek.
BİR ÇOK ÜLKEDEN ÖĞRETMEN GELECEK
Üniversitenin kurucusu Carlo Petrini, dünyada tek olan kuruluşun,
yılda 600 öğrenciye, İtalya, Fransa, ABD, Avustralya ve Japonya’dan
gelen öğretmenlerle ders vereceğini açıkladı.Gastronomi
Üniversitesi’nde, 3 yıl boyunca okutulacak yemek bilimlerinin yanı sıra
seçmeli olarak 2 yıl boyunca uzmanlık dersleri alınabilecek. Yılda 15
öğrenciye burs verecek olan üniversitenin yıllık ücreti ise 19 bin euro
(yaklaşık 33 milyar TL) olarak belirlendi.
MESLEK ALANLARI GENİŞ
Rektör Vittorio Manganelli, üniversiteyi bitirenlerin, sadece
mutfak konusuyla sınırlı kalmayacağını, gıda şirketi yöneticiliği,
ticari yöneticilik, yemek gazeteciliği, yemek eleştirmenliği ve yemek
kitapları editörlüğü gibi meslekleri de edinebileceklerini kaydetti.
Üniversitenin iki merkezi olacak. Torino yakınlarındaki Pollenzo
kampüsünden başka, İtalya’nın gastronomi merkezi olarak kabul edilen
Parma bölgesinde de ikinci bir kampüs açılacak. Pollenzo’daki kampüste
üniversite binalarına ek olarak lüks bir otel, bir lokanta ve 300 bin
şişe kapasiteli bir “şarap bankasının” da bulunacağı bildirildi.
Üniversiteye toplam 21 milyon euro (yaklaşık 36 trilyon TL)
harcandığını belirten Petrini, “Gastronominin vatanı Fransa’dır, ancak
biz İtalyanlar, dünyanın ilk üniversitesine hayat verdik” dedi.