KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Her türlü gıda maddesi
Gıda mevzuatıyla ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler,
Tartı ve ölçüm aletleri,
Laboratuar aletleri,
Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gastronomi uzmanı olmak isteyenlerin;
Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili,
İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
Ellerini çok iyi kullanabilme yeteneğine sahip,
Fiziksel olarak sağlıklı ve yoğun iş temposuna dayanıklı,
Takım çalışması ruhuna sahip, damak tadının bir üst kademe daha kuvvetli olması, hızlı etkin karar verebilen,
Hijyenik kurallara duyarlı,
Yoğun ve yaygın dikkatini üst düzeyde kullanabilen,
Estetik, yaratıcı ve sabırlı özelliğe sahip,
El-göz koordinasyonu ve hayal gücü gelişmiş kişiler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gastronomi uzmanları; turizm, seyahat ve ulaştırma sektörlerinde
restoran veya otel gibi yoğun olarak müşterilerin yararlandığı yeme,
içme, eğlenme ve konaklamanın da birlikte yapılabildiği uygun mekânları
bulunan yerlerde çalışırlar. Genellikle özel müşteri portföyüne sahip
toplantı ve yemeklerin verilebildiği büyük lokanta ve restoranlarda
çalışma imkânları mevcuttur, Bazen de gıda ürünlerinin işlendiği ve
anında müşteriye sunulabildiği yerlerde görev yaparlar. Çalışma ortamı
sakin ve temizdir. Çalışmaları sırasında bazen gürültülü, kokulu
bir ortamda bulunabilirler. Gastronomi Uzmanları çalışırken genellikle
yönetiminden sorumlu olduğu çalışanlarla ve diğer teknik elemanlarla
iletişim halindedirler.