Dünya mutfak kültürü, sanat tarihi, yemek tarihi konularında her türlü
yerli ve yabancı yazılı veya görsel yayınları takip eder, çıkan
sonuçları değerlendirir, konu ile ilgili raporlar düzenler, ilgilileri
bilgilendirir, istatistikî bilgiler elde ederek muhafaza eder,
Türk mutfak kültürünü ve yemeklerini dünyanın çeşitli ülkelerinde
tanıtım ve geliştirilmesi için çalışmalar ve uygulamalı sunumlar yapar,
Yaptığı araştırmalar doğrultusunda, yeni ürünlerin oluşturulması ve
daha ekonomik üretim tekniklerinin geliştirilmesine yönelik projeler
hazırlar, bunların uygulanmasını sağlar,
Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması,
ham maddelerden daha verimli olarak yararlanılması, artık maddelerin
değerlendirilmesi, yeni ürünlere dönüştürülmesi ya da zaiyatın en az
düzeye indirilmesi konularında araştırma yapar,
Üretim sırasında çıkabilecek sorunları teknik bilgi ve becerisiyle gidererek, işlevsel yönetimin devamını sağlar,
Yönetici olarak, diğer üretenlerle rekabet edebilecek en uygun üretim
yöntemlerini araştırır, en iyi ve ekonomik ürünün üretilmesi konusunda
düşük maliyet çalışmaları yapar,
Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, yönetim ve kalite kontrolünü yapar.