90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı
250 gr (2 su bardağı) un
15 gr maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 yumurta
2-3 çorba kaşığı süt
üstü için:
1 yumurta (hafif çırpılmış)
Tereyağı, mermer yada tahta bir zemine yayılmış yağlı kâğıdın üstüne
koyup, merdane ile bastırarak yumuşatınız. Sonra, avuç içlerinizle
bastırarak iyice yumuşayana kadar yayınız ve bıçakla toplayarak, bir
tabağa koyunuz.
Tahta yada mermer zemini temizleyip kuruladıktan sonra, unu dökünüz.
1/4'ünü ayırıp kalan unun ortasında bir çukur yaparak içine mayayı
ufalayınız; mayayı eritmeye yetecek kadar sıcak suyu ekleyiniz.
Parmaklarınızla yoğurarak, yumuşak bir hamur yapınız. Hamuru top halinde
toparlayıp, üstünü bıçakla 1 cm derinliğinde bir çarpı işareti
biçiminde kesiniz.
Mayalı hamur topağını içinde ılık su olan bir kaseye koyunuz.
(Suyun sıcak olmamasına dikkat ediniz, çünkü sıcak su mayayı
öldürebilir), Kaseyi 8 dakika, maya hamuru kabartıp hacmi 2 kat artana
kadar bekletiniz. Mayalı hamuru elinizle alıp bir havluyla kurulayınız
ve hamurunuz henüz hazır olmamışsa bir kaseyi ters çevirerek üstüne
kapayınız.
Kalan unu, tuzu ve şekeri eleyip, ortasında bir çukur yaparak çukura yumurta ve sütü boşaltınız. Tümünü karıştırıp yoğurunuz (hamurun yapışkan bir hale gelmesi için biraz daha süt ekleyebilirsiniz).
Tahtanın üstündeki hamuru kaldırıp tekrar tahtaya vurarak 10 dakika, esnek, zor yapışır hale gelene kadar yoğurunuz.
Her defasında 2'şer çorba kaşığı alarak, tereyağını yavaş yavaş hamura
yedirip, iyice yoğurunuz. (Tereyağının tümü karıştıktan sonra hamur
pürtüksüz ve çok az yapışır bir hale gelmiş olmalıdır.)
Bir kenara bıraktığınız mayalı hamur tabağını elinizle alıp, hamura karıştırınız. Bu işlemden sonra, hamurunuz katı bir kremaya benzeyecektir.
Hamuru bıçak yardımıyla tahtadan sıyırıp ellerinizle bir topak haline
getiriniz ve hafif unlanmış, temiz, büyük bir kaseye yerleştiriniz.
(Kase hamurun 2 kat büyümesine elverişli olmalıdır.) Üstünü bir bezle
örtüp kaseyi sıcak bir yerde (26°C - 27°C) 3 saat bekletiniz. (3 saat
sonra hamur 2 kat büyüyecektir.) Sonra bir alüminyum kâğıda sarıp, bir
gece yada 4 saat buzdolabında bekletiniz. (İsterseniz hamuru hiç sıcak
yerde bekletmeden doğrudan buzdolabına koyup, en az 12 saat
bekletebilirsiniz.)
Kaseyi buzdolabından alınız. Hamurunuz artık kolayca şekillenebilecek kıvama gelmiştir.
Tek bir büyük brioş yapmak için, bir fırın tepsisini yada brioş kalıbını
yağlayıp, hamuru hafif unlanmış bir tahta zeminde yoğurduktan sonra
rulo haline getiriniz.
Bir bıçakla rulo halindeki hamuru 4 eşit parçaya bölerek, 1 tanesini
alıp, kalanının hepsini tek bir topak haline getiriniz ve fırın
tepsisine yada kalıba yerleştiriniz. Elinizin 3 parmağı ile, bu topağın
üstünde bir çukur açarak hamurun 1/4'ünden 'kuyruklu' bir top yapıp, bu
kuyruktan, küçük topu, büyük topun deliğine yerleştiriniz.
Bir bıçakla topağın üstünde çizikler yapıp, fırın tepsisini yada kalıbı
örterek, sıcak bir yerde 15 dakika kabarmasını bekleyiniz.
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa getirip (240°C) ısıtınız. Hamur kabardıktan sonra brioşun üstüne çırpılmış yumurtayı
bir fırça ile sürünüz ve fırının orta bölmesinde 20 dakika kadar
pişiriniz. 20 dakika sonra fırının sıcaklığını 180°C'a indirip, 30
dakika daha pişiriniz ve bir bıçak batırıp çektiğinizde temiz çıkarsa
fırından alınız.
Brioşu tel bir ızgara üzerine koyup, 25 dakika kalıptan çıkarmadan soğumasını bekleyiniz.