Tatar Çorbası
Adana
mutfağına has mantı benzeri hamur çorbalarından olan tatar çorbası
soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerindendir. Yalnızca kapatma şekli
mantıdan farklı olan Tatar, yine mantı gibi çorba şeklinde yahut
haşlandıktan sonra sarımsaklı yoğurt sosu ile de ikram edilebilir.
Yapımı zor tüketilmesi
çok kolay olan ana yemeklerdendir:)) En büyük özelliği mantı gibi çok
küçük hazırlanması. Benim kasem çok küçük olduğu için sanki tatarlar
büyük yapılmış gibi gözüküyor.
MalzemelerHamuru için2 Bardak un
Tuz
Su
Çorbanın sosuSıvıyağ
1 y.k biber salçası
1 y.k domates salçası
Tuz
Karabiber
Kuru nane
Toz biber
1 kase Haşlanmış nohut
İç harcı için100 gr kıyma
1 kuru soğan
1 y.k salça
Tuz
Karabiber
HazırlanışıHamur malzemelerini karıştırıp sertçe bir hamur elde edin.
Üzerini bir bezle örtüp dinlendirin. Buarada kıyma harcı için, soğanı
incecik kıyıp diğer malzemelerle birlikte karıştırma kabına alıp güzelce
karıştırın.
Hamuru beze yapıp sırayla
incecik açmaya başlayın. Hamur malzemerinden yalnızca bir beze çıktığı
için bezelere ayırın diyemicem. Ama geniş aileler için hazırlanıyorsa
elbette malzemeler iki katına çıkarılacağı için hamur da muhtemelen
bezelere ayrılacak kadar bereketli olacaktır.
Açtığınız bezeyi mantı hamuru
keser gibi küçük karelere kesip içlerine kıyma harcından koyup üçgen
muska şeklinde kapatın. Kapatma işlemi tamamen değil de kısmen
kenarlarını yapıştırıp uç kısmını açık bırakma şeklinde olursa daha iyi
olur. Böylece hem kıyma harcınızın da piştiğinden emin olursunuz hem
tatarlarınızın dağılma olasılığı ortadan kalkar.
Hamur kapatma işlemi bitince
derince bir tencereye yeterince su koyup kaynatın. Kaynayan suya az
sıvıyağ veya zeytinyağ ekleyin ki hamurlarınız yapışmasın. Tatarları
suya atıp 15-20 dakika haşlayın. Haşlanmış nohutu ilave edin.
Başka bir tavada sosunu
hazırlamak üzere, sıvıyağda salçaları, toz biberi ve naneyi yakıp
çorbanızın üzerine gezdirin. Tuzunu, karabiberini ve suyunu ayarlayıp
altını kapatın.