Türkiyede en fazla
sevilen baklava çeşitlerinden bir tanesi de bülbül yuvasıdır. Tatlının
tarihçesi ise Osmanlı imparatorluğu mutfağına kadar gider. Kandilden
dolayı tatlı tarifi ekleyeyim dedim. Bilirsiniz bütün mübarek günler
bize tatlıları hatırlatır; kandiller, bayramlar...Buarada Beraat
kandiliniz mübarek, hayırlı dualarınız kabul olsun! Dualarda buluşmak
dileğiyle...
Malzemeler1 paket fıllo-baklava hamuru
1,5 bardak döğülmüş ceviz
1,5 bardak eritilmiş tereyağ veya margarin
Şurubu için2 bardak şeker
1 bardak su
1-2 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışıİlk önce şurubu hazırlamak için
su ve şekeri bir kaba koyup kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 10
dakika kısık ateşte bırakın şurup halini alıp koyulaştığında altını
kapatıp ılıması için bir kenara bırakın.
Diğer tarafta en az 40 dakika
önceden baklavalık hamuru buzluktan çıkararak çözün (bahsettiğim hamur
fillo dough dur Amerika da yaşayanlar bilir Türkiyede nasıl oluyor
bilmiyorum büyük ihtimalle hazır baklavalık yufkalar vardır ama ne kadar
şurup çeker artık deneme yanılma yöntemi ile bulunur. Türkiyeye Eylül
de gideceğiz 4 sene sonra ilk defa, artık denersek öğreniriz inşAllah)
Kutudan iki farklı paket çıkıyor. Ben 13x 9x 2 inch lik bir borcama
sadece 1 paketi kullandım.
Herbir bülbül yuvası baklava için
3 yufka kullandım. 3 yufkayı herbirinin aralarına 1 kaşık erimiş
tereyağını fırça ile sürerek üst üste gelecek şekilde yerleştirin.
Dikdörtgen yufkaların uzun kenarına 2 kaşık ceviz serip sıkı sıkı sonun
kadar sarın. Daha sonra en az iki yada 3 parçaya bölüp (ben 3’e böldüm
ama 3’e böldüğünüzde gül şekli vermek zorlaşabiliyor ama ebadı ideal
oluyor) gül şeklinde kendi etrafına dolayın gül böreğinde olduğu gibi
ucunu altına getirecek şekilde tepsiye yerleştirin.
Bütün yufkaları üçer üçer bu
şekilde bitirin. Kalan tereyağından baklavaların üst kısmına da sürüp
180 C önceden ısınmış fırında 30-35 dakika kızarana dek pişirin.
Fırından çıkan bülbül yuvalarını 5-10 dakika dinlendirin, ılımış olan şurubu üzerine yavaşça gezdirin.
Fırından çıkar çıkmaz şurubu dökerseniz baklavanız hamurlaşır. Bütün hamur tatlılarını da aynı şekilde düşünebilirsiniz.