Genişçe bir tencereye bol miktarda zeytinyağı koyun. Orta ateşte halka halka kesilmiş pırasayı, doğranmış soğanı ve domatesi, bütün bir kaç diş sarımsağı, zeytinyağında pişirin. Tuz, defne yaprağı ilave edin.
Balığı ayıklayın. Parça parça kesin. Domatesler 10 dakika sonra
yumuşamışsa balığı ilave edin. Ateşi açın. Kaynayan su dökün. Su balığın
üzerini örtmelidir. Bir kaç dakika kaynatın. Balığı dağıtmadan
dikkatlice karıştırın. Ateşi kısıp 30 dakika pişirmeye devam edin.
Karıştırmayı ihmal etmeyin. Sonra süzgeçten geçirin. Kaşıkla veya tahta
tokmakla iyice ezin. Elde ettiğiniz suyu tekrar temiz bir tencereye koyun. Bir taşım kaynatın.
Evde yapılmış olan makarnayı kaynayan tuzlu ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı
konulmuş olan suda haşlayın. Zeytinyağı sayesinde makarnalar birbirine
yapışmayacaktır. Sonra süzgece alın. Suya tutun. Suları süzülünce de
çorbaya ilave edin.
Çorbayı tekrar pişirin. Makarnaların yeterli pişip pışmediğıni kontrol
edin. Eğer pişmemişse tekrar kısa bir süre daha kısık ateşte pişirmeye
devam edin. Çorba tabaklarına çorbayı dağıtın. Ayrı olarak sosu servis
yapın.
Arzu eden çorbasına sosu karıştırabilir.
BAHARATLI SOS: Bir havanda tane karabiberi, tuzu, 2-3 diş sarımsağı
dövün. Sonra kenarları çıkartılmış sıcak suda yumuşatılmış olan ekmeği,
fırınlanmış, kabuğu soyulmuş, çekirdeği çıkarılmış ve şeritler halinde
kesilmiş olan kırmızı çarliston biberi
ilave edin. Hepsini iyice halledin. Pürüzsüz bir hal alınca
karıştırmaya devam ederek, damla damla zeytinyağ katın. Sos tabağına
koyarak servis yapın.