Malzemeler
500 gr. kıyma
3 adet soğan (ince kıyılmış)
2 adet havuç (ince kıyılmış)
2 demet kereviz (ince kıyılmış)
200 gr. mantar
1 bardak elma sirkesi
1 bardak domates püresi
2 bardak süt
2 yemek kaşığı taze kekik
125 gr. tereyağı
50 mi. zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Süslemek için parmesan
Zeytinyağı, tereyağı ve kıymayı geniş bir tavaya koyun.
Kıymanın pembeliği kaybolana kadar pişirin. Bu işlem yüksek ısıda
yaklaşık 10 dakika kadar sürecektir. Kıyma piştikten sonra üzerine soğanı
ekleyin. İnce doğranmış havucu kıymalara ilave edin. Kerevizi ve kekiği
tenceredeki malzemelere katın. Isıyı orta dereceye getirerek 20 dakika
kadar pişirin. (Bu aşamada sebzelerin tamamen pişmesi gerekmemekte,
çünkü fırında pişecekler.) 20 dakika sonra ısıyı yükseltin, 1 bardak elma sirkesi ve domates püresi ekleyin. Isıyı azaltın. Sirke azaldıktan sonra süt,
tuz ve karabiber ekleyin. Çok fazla tuz koymayın; sos 3 saat fırında
pişeceği için ve sos miktarı azalacağından fazla gelebilir. Sos kabının
ağzını kapatarak önceden ısıtılmış fırında 3 saat boyunca pişirin. Fırın
çok sıcak olmamalı ve kıyma az ısıda yavaş yavaş pişmelidir. Bunun için
150 derece uygundur. Sos 30 dakikada bir kontrol edilmeli, eğer kurumuş
ise süt eklenmelidir. Fırından kabı çıkarın ve mantar dilimlerini ekleyin. 5 dakika dinlendirin ve baharatını kontrol edin ve servis edin.