Amerikadayken Trabzonlu arkadaşımın piknik için hazırlamasıyla tanıştık
bu güzel köftelerle. O günden sonra ilk fırsatta deneyip sizlerle
palaşmaya karar verdim. Gerçekten denemeye değer lezzette bir köfte.
Akçaabat köftesinin en büyük özelliği köfte için kullanılan dana etinin
kendi yetiştirdikleri hayvanlardan elde edilmesi ve dananın farklı ve
köfteye özel bölümlerinin karışımından oluşması. Ikinci bir özelliği ise
bolca sarımsak kullanılıp maydanozun olmaması. Oldukça sade bir malzeme
listesine sahip olan köfte, kendisinden beklenmeyecek kadar güzel bir
lezzete sahip.
Malzemeler
- 500g. dana kıyması
- 2 dilim ekmek içi
- 3 iri diş sarımsak
- 1 soğan rendesi
- Tuz, karabiber
Yapılışı
Kıyma, ekmek içi ve sarımsaklarla birlikte makineden geçirilir. Soğan
rendesi, tuzu karabiberi eklenip kıyma özleşene dek yoğrulur. Avuç içi
ile şekil verilip biraz dinlenmeye bırakılır.
Mümkünse kömür veya odun ateşinde ızgara yapılır. Evde yapılacaksa her
hangi bir elektrikli ızgarada yahut teflon tavada yapılabilir. Bulgur
pilavı, salata, ayran ve közlenmiş sebzeler eşliğinde ikram edilir.