Bugünlerde ya Osmanlı
mutfağından yahut yöresel lezzetlerden devam ediyoruz tariflerimize.
Kilis mutfağı bilindiği üzere Güneydoğunun zengin mutfaklarından biri.
Gerek Gazi Antebin daha önceleri ilçesi olmasından gerekse Suriye ile
olan coğrafik yakınlığından Antep ve Haleple hemen hemen ortak bir yemek
kültürüne sahip. Gerçi Kilis mutfağının Antepten ziyade Halepe daha
yakın olduğu söyleniyor. Gelelim Kilisin en meşhur ana yemeklerinden
biri olan Kilis Tavasına...Bazıları tamamen kıymadan oluşan bir karışımı
yayıp domates ve sivri biberlerle süslediği tepsiyi fırınlarda
pişirtiyor kimisi de kıyma harcının altına incecik dilimlenmiş patlıcan
yahut patates gibi sebzeler yerleştirerek zenginleştiriyor. Ha bu arada
değinmeden geçemeyeceğim bir nokta Urfa, Antep, Kilis gibi yerlerde
Fırın yemekleri pek meşhur. Hazırlanan tepsi yemekleri fırınlarda
pişiriltiliyor. Kilis Tavası da bu yemeklerden biri...Malzemeler:700 gr orta yağlı koyun kıyması
4 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
4 adet domates
4 adet patates yahut patlıcan
tuz,
karabiber,
kırmızı toz biber
HazırlanışıKırmızı biberler, sarımsak ve soğanlar sırayla robotta
çekilir. Karıştırma kabına alınıp kıyma, tuz, karabiber, kırmızı toz
biber ekleyinip yoğrulur. Orta boy, hafif yağlanmış bir fırın tepsisin
alt kısmına kabukları soyulmuş ve ince ince dilinmiş patatesler dizilir.
Patateslerin üstüne ince bir tabaka halinde kıyma karışımı yayılır. Son
olarak kıyma tepsisinin etrafına domates ve biber dilimleri
yerleştirilip fırınlanır.