Malzemeler
500 gyengeç eti (yikanip süzdürüldükten sonra, kurulanmis; kiskaçlari kesilmis, ama etleri bosaltilmamis)
1/2 limonun suyu ve kabugunun rendesi
350 gdomates (kabuklari soyulup çekirdekleri temizlendikten sonra ince dogranmis
1 1/2 tatli kasigi tereyagi (yumusatilmis)
1 tatli kasigiraki
1 demet maydanoz (kalin sap bölümleri alinarak, dogranmis) '
1, tatli kasigituz
Bir tutam
karabiber (taze çekilmis)
Yapilis Tarifi
Yengeç
kiskaçlarini pisirme sirasinda yanmalarini önlemek için keskin bir
biçakla delin. Yengeç etlerini ve kiskaçlarini büyük bir kâseye koyup,
limon suyu ve limon kabugu rendesini ekleyerek karistirin ve bir kenarda
45 dakika bekletin. Bu arada dogranmis domatesleri bir tencere üstüne
yerlestirilmis süzgece koyup, sularinin iyice süzülmesi için bir kenarda
30 dakika bekletin.
Küçük bir tencereye tereyagi ve rakiyi koyup, tahta kasikla karistirarak krema kivamina getirin.
30
cm çapinda atese dayanikli bir tabagin içine maydanozlari döseyip,
üstüne bir kasikla yengeç etlerini ve kiskaçlarini tek kat halinde
yerlestirin. Tabagi plastik filmle örtüp (bir kenarini açik birakin ya
da biçakla üstünü delin), % 100 isitilmisfirina vererekyengeçleri 30
saniye pisirin. Sonra tabagi oldugu yerde 1/4 oraninda çevirip, 1 dakika
daha pisirin. Tabagi firindan alip, ilik kalmasi için üstünü açmayarak
bir kenara birakin.
Anasonlu tereyagini atese dayanikli bir kaba
koyup, kabi % 100 isitilmis firina vererek, cizirdayana kadar (20 - 30
saniye) bekletin: Sonra hemen domatesleri ekleyip, firinda 30 saniye
isitin vefirindan alip, bir kenara birakin.
Yengeç etlerinin üstünü
açip, tuzun yarisini serpistirin. Kalan tuzu ve karabiberi de domatesli
karisimin üstüne serpip, domatesli karisimi 4 seniis tabaginin birer
kösesine bölüstürün. Yengeç etlerini ve kalan maydanozlari da tabaklara
bölüstürüp, hemen servis yapin.
Afiyet olsun...