Naneli bulgur köftesi
6 Kişilik Gerekli malzeme:
2 su bardağı ince bulgur,
8 soğan
1.5 su bardağı su,
3 çorba kaşığı un
2 tatlı kaşığı kuru nane
6 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz,
karabiber
Sos malzemesi:
2 domates,
1 kesme şeker
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 kase süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak,
tuz
İnce
bulguru ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. Geniş bir tepsiye alıp tuz ve
1.5 bardak sıcak su ekleyerek yoğurun. 10 dakika kadar bekletin.
2
soğanı rendeleyin, kuru nane ve karabiberle birlikte bulgura ekleyin.
Tekrar bir bardak suyla ıslatıp 10 dakika daha bekletin. Şekil alabilen
sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yuvarlak ya da uzun
köfteler yapın. Köfteleri kaynamakta olan bol suda 10-15 dakika
haşlayın. Kevgirle alıp derin bir servis tabağına yerleştirin.
Kalan
soğanları halka halka doğrayın. Sıvıyağda 2-3 dakika kavurun. Kısık
ateşte kapağı kapalı olarak soğanlar tamamen yumuşayıncaya kadar
pişirin.
Sosu hazırlamak için; Domateslerin kabuklarını soyup küçük
küçük doğrayın. 2 kaşık sıvıyağı tavada kızdırıp domatesleri kavurun.
Şeker, kırmızıbiber ve biraz tuz ekleyip sos kıvamını alana kadar
pişirin. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
Servis tabağındaki
köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurdu ve kavurduğunuz soğanı yayın.
Domatesli karışımı da üzerine yayıp sıcak olarak servis yapın.