Aşçı Admin
Mesaj Sayısı : 2102 Kayıt tarihi : 25/01/11
| Konu: Pasta Süsleri C.tesi Ocak 29, 2011 1:18 pm | |
| Pasta süslemelerinde kullanılan şekerlemeler; şeker ve glikozun veya sadece şekerin pişirilmesinden sonra sitrik asit, tartarik asit veya potasyum bitartarat ilave edilerek kestirilmesi sonucu oluşan hamura, üretilecek ürünün çeşidine göre süt, süt tozu, yağ ve aroma gibi maddelerin eklenmesi ve şekillendirilmesi sonucu elde edilen gıda maddeleridir.
Şekerleme yapımında kullanılan şeker; şeker kamışının ve şeker pancarının özel yöntemlerle işlenerek rafine edilmesi ile elde edilir. Kullanılan bir diğer madde ise mısır nişastasından elde edilen ve özel bir yöntemle elde edilen glikozdur. Glikoz şekerin kristalize olmasını önler, işlenmesini kolaylaştırarak, düzgün şekillenmesine yardımcı olur. Yenilebilir Parıltı Pulları Değişik akasya ağacı türlerinden elde edilebilen bir tür sakızdan üretilen bu pulların en önemli özelliği erimemesidir (230oC'ye kadar). Naneli sakızların içindeki mavi yeşil tanecikler de bu bahsedilen pullardandır. Bir çok renk seçeneği vardır, ayrıca gıda endüstrisinde daha başka alanlarda da kullanımı mevcuttur. Mesela ekmek yapımında, patates cipslerinde, içeceklerde, dondurmalarda, çikolatalarda ve şekerlemelerde yenilebilir parıltı pulları kullanılır. Türkiye’de yeni kullanılmaya başlanan bu pullar artık pasta malzemesi satan birçok işletmede raflarda yer almaya başlamıştır.
Süsleme Şekerleri Süsleme şekerleri çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Yapımı normal şekerleme tarzında olup farklı renklere sahiptir. Küçük çubuklar (jimmies), minik yuvarlak toplar (non pareils), bebek objeleri, kalpler, çiçekler, kelebekler, harfler, arabalar, sayılar ve hayvanlar gibi şekilleri mevcuttur. Ayrıca bu tarz şekerlemeleri çikolatadan yapmak da mümkündür.
Metalik Drajeler (Arjantin Şekeri) Bu tür dışı metal görünümlü top şeklinde drajelerin içi her ne kadar şekerden yapılsa da, dışındaki metal görünümü sağlamak için az miktar da olsa ağır metal kullanılmaktadır. Bu yüzden pek çok ülkede yenilebilir kategorisinden çıkarılmıştır. Sadece süsleme amaçlı kullanılmasına karar verilmiştir. Yenilebilir İnciler Pasta ve tatlılarda zarif bir süsleme öğesi olarak kullanılan yenilebilir incilerin yapımında sert şeker ve yenilebilir parıltı tozu kullanılmaktadır. Çeşitli boyutlarda yapımı mevcuttur. Düğün pastalarının vazgeçilmez süslerindendir.
Kum Şeker ve Kristal Şeker Kum şeker toz şekere nazaran daha kalındır ve toz şekere göre daha geç erir. Kristal şeker ise normal taneli kamış ve pancar şekerinden meydana gelmektedir. Taneli olarak ya da preslenerek hazırlanır. İki çeşitte hem tat hem de renk katmak amacıyla pastalarda kullanılır. Tel Şeker Kaynama sonucu giderek katılaşan ve ince tel şeklini alan bir tür süsleme şekeridir. Tel şeker suyun ve tartar kreminin çatlama noktasındaki sertliğe ulaşana kadar ısıtılmasıyla elde edilmektedir. Pasta ve çeşitli tatlılarda süsleme unsuru olarak kullanılmaktadır. |
| |
|