Aşçı Admin
Mesaj Sayısı : 2102 Kayıt tarihi : 25/01/11
| Konu: Toz Krem Şanti C.tesi Ocak 29, 2011 1:15 pm | |
|
Pratik kullanımı, raf ömrünün uzun olması, süt veya su ile çırpılıp kısa sürede hazırlanabilmesi ve sürülme özellikleri nedeniyle pastacılık sektöründe ve ev mutfaklarında kullanılır. Hazır krem şantiye kıyasla çırpıldığında daha lezzetli, kıvamlı ve köpüklü olur. Ayrıca su veya süt ile çırpıldığında hacminde %200–300 artış görülür ve bu hazır krem şantiye göre daha ekonomik olmasını sağlar. Toz krem şanti süt ürünleri kategorisine girmektedir ve en az %30 oranında süt yağı içermelidir. İlk olarak toz krem şanti elde etmek için, kazein ve sakkarit içeren su fazı ve yağ fazı (bitkisel ve hayvansal yağlardan oluşuyor) emülsiyona dönüştürülüyor ve miktarın %0,02-0,12’si kadar çözünebilir chitosan ile karıştırılıyor. Karışım homojenleştirildikten sonra sterilize edilip yoğunlaştırılıyor ve sprey kurutucuyla kurutuluyor ve toz kremşanti elde ediliyor. Toz kremşantiyi kuru içerikleri bir araya getirerek de hazırlamak mümkündür. Emülgatör, şeker, süt tozu, nişasta, vanilin ve kıvam arttırıcılar bir araya getirilerek toz şanti elde edilebilir.
Hazırlanışı Toz krem şantiye soğuk süt veya soğuk su ilave edilerek mikser yardımıyla havalandırarak yüksek hızda çırpılmalıdır. Ortalama çırpılma süresi 4–5 dakikadır ve çırpılma işleminden sonra en az 1 saat beklenilmelidir. Çırpılma süresi arttığında yağ tanecikleri birleşir ve yağ tabakası oluşumu gözlenir. Çırpılma süresi kısa tutulduğunda ise istenilen beyazlaşma görülmez ve katı kıvam elde edilmez. Köpüğün kalıcı olması için kullanılana kadar 2–4°C arası sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekmektedir. Çırpılmış ürün pasta üzerine uygulandığında, çatlama ve kuruma sorunları ile karşılaşmak istenmiyorsa, toz karışımı süt kullanarak hazırlamak veya pasta üzerine biskin yağı veya krem patiseri uygulanabilir. Böylece pastanın hazırlanan krem şantinin nemini emmesi engellenebilir ve kullanım süresini uzatılabilir. Ayrıca su yerine süt kullanmak, kıvamı, sürülebilirliği ve lezzeti de arttırır. Kullanım Alanları:
- Pastacılıkta, kaplama, dekor maddesi olarak ve ara krema olarak kullanılır.
- Ev yapımı dondurma yapımında kullanılır. Kakao, vanilya veya meyveler eklenerek değişik çeşitte dondurmalar yapılabilir.
- Meyve salatalarında veya çilek gibi meyvelerin yanında ek tatlandırıcı olarak kullanılır.
- Profiterol, puding,
Kemalpaşa, ekmek kadayıfı gibi tatlıların servis sırasında üstüne eklenerek süs ve lezzet katmak amacıyla kullanılır.
- Kahve ve çikolatalı süt gibi içeceklerin üzerinde servis edilmede kullanılır.
|
| |
|