Zeytinli örgü açma (oktay ustadan)Arkadaşımın
Oktay ustadan esinlenip hafif değiştirerek hazırladığı zeytinli
açmaları. Zeytin ezmesi yerine doğranmış siyah zeytin kullanmak,
margarini çok daha az miktarda kullanıp susam ve çörek otu eklemek artı
örgülerin ebatlarını küçültmek yaptığı değişikliklerden bazıları.
Orjinal tarifte yapılan her üç rulo ile büyükçe örgüler elde edilirken,
bu tarifte hamur küçük bezelere ayrılmış ve her birinden küçük şaç
örgülü açmalar hazırlanmış. Tadına bakan hemen herkesten olumlu dönütler alan bir hamur işi, tavsiye edilir.Malzemeler
- 4 su b. un
- 1 p. kurumaya
- 1 çay b. ılık süt
- 1 çay b. ılık su
- 1 çay b. sıvıyağ
- 1 yumurta
- 1 tatlı k. tuz
- 1 tatlı k. tozşeker
- 100 gr margarin
- 1 kase zeytin ezmesi
- Susam ve çörek otu
Hazırlanışı
4
su b. un karıştırma kabına alınır. Tuzu, mayası, şekeri ilave
edilipkarıştırılır. Yumurtanın akı, su, sıvıyağ, süt ilave edilerek
yoğurulur. Hazır olan hamur küçük bezelere ayrılarak açılır. Açılan her
bir bezenin üzerine bolca margarin sürülür. Zeytin ezmesi konularak
hamurlar rulo yapılır. Rulolara örgü şekli verilir. Yapılan örgüler
yağlanmış tepsiye alınır. 1 yumurta, 1 y.k zeytinyağı eklenerek çırpılır
örgülerin üzerine sürülür. Susam ve çörek otu serpilip 180 C derece
önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.