Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını
kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi
yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya
yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER - Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
- Bedence güçlü ve sağlıklı,
- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
- Temiz, titiz, sorumlu,
- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
- Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme
olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip
olmalıdırlar.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar. İş
başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler.
Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. İş
genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve
gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm
bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.
Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu
mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı,
restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs
mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.
Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.
Çeşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler. Kendi
çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar
aracılığıyla, meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim
kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma
imkanlarına sahiptirler.
http://okulweb.meb.gov.tr/31/01/318313/mutfak.html