tarif:Rogers-Gray / Italian Country Cook Book
Enginarın karaciğere, safra kesesine, böbreklere çok iyi geldiği hep
söylenir. Bol bol tüketin denir ama enginar fiyatı almış başını
gitmişken biraz zordur. Hal böyleyken bu sebze nasıl bol bol tüketilir
ki ?
Çeşme ve Karaburun enginarın bolca yetiştiği yerler, tezgahlarda ilk
olarak Ege ve Akdenizin narin, küçük sakız cinsi enginarları görünüyor.
Sonra İstanbul 'un büyük Bayrampaşa enginarları çıkıyor. Geçen sene mart
sonunda Çeşme'de bir esnaf lokantasında, yeni toplanmış ve yemek haline
gelmeyi bekleyen enginarları görmüştüm ama dediklerine göre çok yağmur
yağdığından enginarlar bozulmuştu ve orada bile çok pahallıydı. E bu
sene yine aynı durum.
Eğer bir parça güneş gören toprağınız varsa ve enginar yemeyi çok
seviyorsanız, kendi enginarlarınızı yetiştirebilirsiniz. Daha çok bilgi
için www.artichokes-tr.com 'a bakabilirsiniz.
Roma Usulü Enginar - Carciofi alla Romanamalzemeler : 6 kişilik
- 12 küçük yada 6 büyük boyda enginar
- limon suyu - (büyükçe bir limonun yarısının suyu yada daha fazlası)
- 1 (cup) su bardağı zeytinyağı
iç malzemeleri:
- 3 tepeleme yemek kaşığı, ince doğranmış maydanoz yaprağı
- 3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
- 3 diş sarmısak, deniz tuzuyla ezilmiş (ben sarmısak yerine 4 adet taze soğan kullandım.)
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- taze öğütülmüş karabiber
- 1.5 limon, dilimlenmiş
tarif:
- Enginarların bütün yapraklarını tek tek koparın. Eğer sap kısmı
narinse sert dış kabuklarını soyun ve 3 cm. yüksekliğinde bırakın. Eğer
sertse sapını kesin. Ortada kalan tüylü bölgeyi çay kaşığıyla kazıyarak
iyice temizleyin. Kararmaması için limonla ovalayın. Keskin bir bıçakla
enginarın kenarlarını düzgünce kesin ve limonlu su dolu kabın içine
atın.
- İç malzemesi için; limon haricindeki bütün malzemeyi karıştırın ve temizlenmiş enginarların içine sıkıştırarak koyun.
- Bütün enginarların yanyana sığacağı genişçe bir tencereye,
doldurulmuş enginarları oyuk kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bu
şekilde içlerindeki malzeme, pişerken dağılmaz.
- Tenceredeki malzemenin üzerine zeytinyağını, limon suyunu ve bir
miktar tuzu gezdirin. Enginarların üçte birine gelecek kadar sıcak su
ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak 30 dakika civarında kısık ateşte
pişirin. Bu süre enginarların ebadına ve tazeliğine göre değişebilir. ( ben 40 dakika pişirdim)
- Bıçağı enginara sapladığınızda kolayca kesiliyorsa pişmiş demektir.İ deali tenceredeki yağın kremalize olduğu halidir.
- Soğuduktan sonra enginarlar ters çevirip içindeki malzemeyi
göstererek, dilimlenmiş limonla servis yapın. Sapları duruyorsa pişdiği
şekilde de servis yapabilirsiniz.
Bu tarifle yapılmış enginar gerçekten lezzetli oldu. Bence dereotu da eklenebilir.