Bir zaman sonra dışarıdan alınmış bazı yiyecekler yeteri kadar
taze, yeteri kadar temiz ve yeteri kadar lezzetli gelmiyor. O zaman evde
yapılabilir mi diye araştırılıyor. Deneniyor ve olabileceği
anlaşılıyor. Alın işte!! lor peyniri. Şimdiye kadar, yeteri kadar
tazesini almam mümkün olmayınca, kendi başıma denemeye karar verdim.
İkiz kardeşi rikottanın reçetesini bulunca da denemeden duramadım.
Evde yapılan tazecik rikotta peynirini kullanacak yerler bol. En basiti, evde yapılmış ekmek ve evde yapılmış reçelle
(özellikle böğürtlen, karadut veya orman çileği) beraber
yenen bir pazar kahvaltısında. Sonra pastalarda, tatlılarda, lazanya,
makarna sosu, börek, mantı gibi yemeklerde. Ben ise tazecik rikottamı
uzun zamandır denemek istediğim br şekilde yani fırında pişirmeye karar
verdim. Peyniri içine eklediğim deniz tuzu ve taze öğütülmüş
karabiberle biraz karıştırdım. Sonra 10 cm.'lik sufle kabının içine
peyniri yerleştirdim. Kaşığın sırtıyla hafifçe bastırdım. Biraz sızma
zeytinyağı gezdirdim ve toz kırmız biberle, hafifçe dövülmüş kişniş
tanelerini üzerine serpiştirdim. Önceden 200 C derecede
(turbo fırınlarda 180 C derece) ısıtılmış
fırında 25 dakika veya sertleşip, kenarları kızarana kadar pişirdim.
Ilıyınca kalıptan kolayca çıkardım. Bu peyniri ister meze gibi, ister
dilimleyip salatanın üzerinde servis yapmak mümkün.
Taze Rikotta (Lor)Michael Chiarello's Casual Cooking
Malzemeler : Yaklaşık 1 bardak (cup) rikotta için,
- 1 lt. süt (mesela Sütaş)
- 250 ml. kefir (buttermilk)
- 1 metre beyaz, temiz bir tülbent
Tarif :
- Tülbenti dörde katlayıp, bir süzgecin içine serin. Süzgeci lavabonun içine koyun.
- Çelik bir tencerenin (bakır veya aluminyum olmayacak) içine sütü ve kefiri boşaltın. Tencereyi ocağa koyun ve ateşi iyice açın. Ateşe dayanıklı bir kauçuk spatulayı (bu spatulalar, karıştırma esnasında tencerenin dibine yiyeceğin yapışmasını önlediği için çok kullanışlı)
kullanarak sütü karıştırmaya başlayın. Tencerenin dibinin tutmaması
için spatulayı tencerenin tabanına sürterek karıştırmaya dikkat edin.
- Süt ısındığında karıştırmayı bırakın. Bu aşamada süt kesilmeye ve
katı kısım yüzeyde toplanmaya başlayacak. Bu arada, dibe yapışmış
olabilecek parçaları yüzeye çıkarmak için spatulayla tencerenin dibini
hafifçe kazıyın. Yapışan parçalar hemen yanabilir ve bu istiyeceğiniz en
son şey olur.
- Eğer bir şeker termometreniz varsa ısıyı ölçün. Isı 80 C derece
olduğunda süt tamamen kesilecek, katı ve sıvı kısım birbirinden
ayrılacak. Termometre yoksa gözleyerek anlayabilirsiniz. Tencerenin
yüzeyi parça parça halde yüzeyde toplanmış ve kesilmiş parçalarla
dolduğunda peyniriniz olmuş demektir.
- Tencereyi ocaktan alın ve içindekini hazırladığınız süzgeçin içine
dökün. Bırakın peyniriniz iyice süzülsün. Sonra tülbenti kıvırarak
kalan sudan da kurtulun. Peyniri tülbentin içinden çıkarın ve bir
saklama kabının içine koyarak, en fazla 1 hafta içinde tüketmeye bakın.