Arabaşı
İçindekiler
Un - 2 1/3 su bardağı (260 gr)
Tuz - 4 tatlı kaşığı (24 gr)
Su - 9 su bardağı (1800 gr)
Margarin - 3 yemek kaşığı (30 gr)
Salça - 3 yemek kaşığı (30 gr)
Tavuk eti (pişmiş didilmiş) - 1 ¾ su bardağı (175 gr)
Tavuk suyu - 2 su bardağı (400 gr)
Karabiber - 1 tatlı kaşığı (2 gr)
Kırmızı biber - 1 1/2 tatlı kaşığı (3 gr)
Limon suyu - 3 yemek kaşığı (30 gr)
Yapılışı
Unun 2 bardağını ve 2 tatlı kaşığı tuzu bir tencereye koy. 2 su bardağı su ile ez. 3 su bardağı sıcak suyu tencereye ezilmiş unu hızla karıştırarak ekle. 15-20 dakika pişir. 25-30 cm Çapında yayvan bir servis tabağını ıslat, üzerine pişmiş hamuru dök, soğuyunca kenarları 2 cm olan karelere kes. Yağı başka bir tencereye koy, kalan unu kat, sararıncaya değin yaklaşık 2-3 dakika kavur, salçayı ekle, tavuk eti, tavuk suyu, tuz ve kalan suyu sıcak olarak koyup kaynayana kadar karıştır. 5 dakika pişir, baharatı serp, limon suyunu gezdir, tekrar kaynayınca ocağı kapat. Hamur yanında servis yap.
Notlar
Tavuk yerine av etleride kullanılır. Kış mevsiminin özel günlerinde (yılbaşı gibi) yapılan çorbalardır. Köylerde hamur servisi tabağında; çorbası da "tas" adı verilen büyük bir kasede ortaya konur. Herkes önce bir parça hamurdan sonra da çorbadan alarak yer. Soğuk hamurla sıcak acılı çorba özel bir tat oluşturur.