Fındık aromalı bir şekerpare elde etmek isteyen,
hazırladığı geleneksel tatlara yeni dokunuşlar getirmeyi seven, yeni bir
şeyler ekleyip farklı tatlara açık olanlar için denenmesi gereken bir
tarif. Misafirlerimin de çok beğendiğini görünce şuruplu tatlı
olarak seçip hazırladığıma memnun oldum.
Bu ölçüler ile iki borcam fındıkpare elde ediliyor. Dikkat edilmesi
gereken hususlardan ilki un ayarı. Unu azar azar ekleyip kıvama bakılır.
Unu fazla eklendiğinde sert olabiliyor. Benim hazırladığım tarif ile
500 gr a yakın un ekleniyor.
Diğeri, tüm şuruplu tatlılarda olduğu gibi şurubunun şekerlenme
ihtimali. Bunun için de yapılması gereken şey, baklava şurubu gibi 10
dakika değil, bir iki taşım kaynayınca, yani şurup kıvamını alır almaz
altını kapatıp oda sıcaklığına inmesini beklemek.
Not: İrmik için kullanılan çay bardağı küçük olanlardan, Paşabahçe'nin
büyük serisinden değil! İrmiği çok gelince çatlamalar olabiliyor. Şekil A
da görüldüğü gibi benimkilerden de hepsinde olmasada bazılarında hafif
çatlamalar oldu. İrmiği büyük olan çay bardağıyla ölçmüştüm ona
bağlıyorum ben.
Malzemeler
- 125 gr margarin
- 125 ml sıvıyağ
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket k. tozu
- 1 su bardağı pudra şeker
- 1 çay bardağı irmik
- 1/2 cup bütün fındık
- 1/2 cup toz fındık
- aldığı kadar un
Şurubu
- 1,5 kg şeker
- 1 lt su
- limon suyu
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki yumuşak margarin veya tereyağ karıştırma kabına
alınır. Bütün fındıklar hariç diğer malzemeler de sırayla eklenerek
yumuşak bir hamur elde edilir. Cevizden küçük parçalar koparılıp
yuvarlanır. Ortasına bir adet bütün fındık batırılıp hafif yağlanmış
tepsiye aralıklı dizilir. 175-180 C derecede pişirilir. Şurubu
hazırlanıp ılıtılır. Fırından çıkardığınız sıcak fındıkparelerin üzerine
gezdirilir.