500 gram makarna (0 numara)
12 bardak su
2 çorba kaşığı tuz
ÜSTÜNE:
750 gram domates (5 büyük)
110 gram tereyağı, ya da margarin (5 1/2 çorba kaşığı)
50 gram rende gravyer peyniri (2 kahve fincanı)
1 Bir kuşaneye; kaynamakta alan suya bir sokup çıkarmak suretiyle
kabuklan soyulmuş ve enine kesilmiş ve hafifçe sıkılmak suretiyle az su
ve çekirdekleri çıkarılmış ve çok küçük parçalara doğranmış çok
olgunlaşmış 5 büyük domates ile 1 tatlı kaşığı da tuz koyarak, domatesler
eriyip de püremsi bir hale gelinceye kadar arada bir karıştırman,
pişirmen" sonra da tencereyi ateşten alarak, bunları kalın delikli
kevgirden geçirmeli ve salçayı bir tarafa bırakmalıdır. (Salça ancak
boza koyuluğunda olmalıdır. Daha sulu olan salçaları bir daha kaynatarak
koyultman ve daha koyu olanlarına da bir miktar âdi su katarak hafifçe
sulandırmalıdır).
2 Diğer taraftan da bir tencereye; 12 bardak su ile 2 çorba kaşığı tua
koyarak, kaynamaya bırakmalı, kaynayınca buna, kırmadan 500 gram (0)
numara makarna koymalı, makarnalar hafifçe yumuşak bir hal alıncaya
kadar aşağı yukarı 10 - 12 dakika haşlamalı ve tencereyi ateşten almalı,
süzgeçten geçirerek makarnaların iyice süzülmelerini sağlamalıdır.
(Napoliten usulü makarnalar az dirice yenmektedir. Bundan dolayı
gereğinden fazla haşlamak doğru değildir).
3 Sonra makarnaları tabağa almalı, üstlerine erimemiş bir nalde beş
buçuk silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin koyarak, iki çatalla
harmanlarcasına karıştırarak sıcakça domates salçasını döktükten sonra, yanında bir kâse içinde 2 kahve fincanı da rende gravyer peyniri olduğu halde servis yapmalıdır.