200 gram sarı patates
250 gram un (5 kahve fincanı)
2 yumurta
Tuz
SALÇASI:
350 gram sığır eti
40 gram havuç (1 küçük)
500 gram domates (3 büyük) ya da 150 gram tuzsuz domates salçası
4 bardak su ya da et suyu
1/4 demet maydanoz
Tuz
Nane
Karabiber
ÜSTÜNE:
80 gram tereyağı ya da margarin (4 kahve fincanı)
100 gram rende gravyer peyniri (4 kahve fincanı)
1 Salça bölümünde gösterilen malzeme haşlanarak özsu salçası yaparak bir tarafa bırakmalıdır.
2 Salça pişmeye yüz tutunca, bir tencereye; yıkanmış üstünü
kaplayabilecek kadar su katarak, iyice pişinceye kadar aşağı yukarı 25
dakika haşlanmış kabukları soyulmuş, ılık olarak et makinesinden
geçirerek püre haline getirilmiş 100 gram sarı patates, 250 gram has un 2 adet yumurta ile yarım silme çorba kaşığı da tuz koyarak, yuğurmalı, bunları, hafif ele yapışır yumuşaklıkta bir hamur haline getirmelidir.
3 Sonra, elde edilen bu hamuru, on eşit parçaya ayırdıktan sonra sıra
ile her parçayı üstü unlanmış hamur tahtasına alarak, iki elle üstlerine
hafifçe bastırarak yuvarlayarak, her parça hamuru ince parmak
kalınlığında küçük parçalara kesmeli, sonra da kesilen parçaları
unlanmış tepsiye almak, diğerlerini açarak ve keserek bütün hamurları
böylece küçük parçalara kesmelidir.
4 Hamurlar kesilmekte iken bir tencereye 12 bardak su ile 2 silme çorba
kaşığı tuz koyarak kaynamaya bırakmalı, kaynayınca suya; keserek
hazırlamış olduğumuz küçük hamurlan koyarak, hamurların hepsi iyice
suyun üstüne çıkıncaya kadar aşağı yukan 8 -
10 dakika haşlamah ve kevgirden geçirmeli, iyice sularını süzdükten
sonra 4 çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin ile hazırlayarak bir
tarafa bırakmış olduğumuz salçayı sıcak olarak koyarak, iyice bir
karıştırmalı ve yanında 4 kahve fincanı rende gravyer peyniri olduğu halde servis yapmalıdır.
NOT: İtalyanca Gnocchi; Niyokki diye okunur. Besleyici olduğu kadar özellikle kilo almak isteyenlere önerilir.