Zeytinyağlı taze patlıcan dolması Yaz
aylarının vazgeçilmez zeytinyağlılarından biri patlıcan dolmasıdır.
Vakit alır ama emeğinize değer; ӧzellikle eline sağlık diyecek birileri
varsa
)
Malzemeler:
1 kg taze dolmalık patlıcan
1 su bardağı ayıklanmış pirinç
Bir tutam maydanoz
Bir tutam taze nane
2 adet domates
2 adet sivribiber
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı zeytin yağı
1 yemek kaşığı biber salçası
3 adet (salçalık yada kӧzlemelik olarak bildiğimiz) taze kırmızı biber
Tuz
Karabiber
Kimyon
hazırlanışı
Orta
boy karıştırma kabına; ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, zeytinyağı, tuz,
karabiber ve salçayı koyup kaşıkla karıştırın. Ince doğranmış soğan ve
sarımsağı ekleyin.
Küçük küpler halinde
doğranmış domatesleri ve sivri biberleri, Kıyılmış nane ve maydanozu
ilave edip sebzeleri ezmeden iyice karıştırın.
Oyulmuş
palıcanları ve içleri temizlenmiş kırmızı biberleri 2/3 leri dolacak
sekilde kaşıkla hazıradığınız iç harç ile doldurun. Tencereye
yerleştirin.
Dolmalara kapak olarak bir
iki adet kırmızı biberi iri küpler halinde kesip patlıcanlarin
ağızlarına kapatın. Dolmalarin yarılarına gelecek şekilde su ile
doldurun. 40-45 dakika pişirin.