Bulgurlu ebe gümeci sarma
Malzemeler
2 deste sarmalık ebe gümeci
1 bardak pilavlık bulgur
1 y.k salça
3 y.k zeytinyağ
½ demet maydanoz, kıyılmış
1 büyük domates
1 büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kimyon
Toz kırmızı biber
Kuru nane
Üzeri için
Sıcak su
Limon suyu
Zeytinyağ
Hazırlanışı
Ebe gümeçlerini kaynayan suya daldırıp soluncaya dek bekletip hemen
çıkarın. Hepsini bu şekilde bitirip fazla sularının süzülüp soğumaları
için bir kenara bırakın.
Iç harcı için, bulgur, salça, zeytinyağ, ve baharatları karıştırma
kabına alın. Incecik doğranmış soğan, domates, maydanoz ve ezilmiş
sarımsağı ekleyip karıştırın.
Ebe gümeci yapraklarını sırayla asma yaprağı sarar gibi iç harçtan bir
tatlı kaşığı yayıp sarın. Tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı, limon
suyu ve sıcak su karışımını gezdirip düz bir porselen tabak kapatın.
Orta hararette pişirin.
Farklı sos hazırlamak isteyenler için Güneyde yaygın olarak bilinen sosu
paylaşayım sizlerle. Zeytinyağda 1-2 diş ezilmiş sarımsağı sote edip
salça ve nane ekleyin. Az su ilavesiyle sosunuzun kıvamını ayarlayın.
Pişmeye yakın sarmalarınızın üzerine gezdirin. Çok daha iştah açıcı
olduğunu göreceksiniz.