Cevizli Kete (Erzincan)
1 kg un
1 paket yaş maya
Yarım su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
250 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
Tuz
1. Maya ve tozşekeri yarım bardak ılık suda eritin. Kabarıncaya kadar ılık ortamda bekletin.
2.
Unu hamur kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Mayalı karışım, süt,
yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve tuz ilave edip orta yumuşaklıkta bir hamur
elde edinceye kadar yoğurun. Üzerine nemli bez örtüp oda sıcaklığında 1
saat bekletin.
3. Tereyağını eritip ılıtın. Hamurdan mandalina
büyüklüğünde parçalar koparıp beze haline getirin. Her bezeyi hazır
yufkanın yarısı büyüklüğünde açıp üzerine tereyağı gezdirin ve ceviz içi
serpiştirin. Rulo şeklinde sarın. Parmaklarınızla sıkıştırarak ruloyu
uzatın. Bir ucundan başlayarak sarıp gül şekli verin. Elinizle
bastırarak yassılaştırın.
4. Fırın tepsisini hafifçe yağlayın.
Keteleri tepsiye aralıklı olarak dizip üzerlerine çırpılmış yumurta
sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika
pişirin. Ayran eşliğinde sıcak veya ılık olarak servis yapın.