Şu aralar diyet yapıyorsun. Durmadan tartıya çıkıp, iniyorsun.
Yapma...Diyet yapma. Kafandaki kalori hesaplarıyla, kilo verdim mi,
aldım mı kuşkusuyla, hayattan ne kadar zevk alabilirsin ki? Sırf öyle
söylediler diye ömrünün sonuna kadar her akşam balık, ızgara tavuk,
salata yiyerek mi yaşayacaksın? Susamadığın halde, bilmem kaç litre su
mu içeceksin? Ya dolma, künefe, kebap...Ya sevdiğin yemekler? Şimdi
diyetteyim sonra yerim diyorsun. Peki o zaman verdiğin kiloları
almayacak mısın? Ya o zaman ne olacak? Tekrar diyetisyene gideceksin.
Ama ben yine kilo aldım diyeceksin. Sana kızacak. Beni dinlememişsin
diyecek. Laf yiyeceksin ama ekmek yemiyeceksin. Kendinden utanacaksın.
Diyete başlayacaksın. Her saniye kurabiye, tatlı, börek düşünecek ama
havuç kemireceksin. Bu yazıyı okuyup, bana da kızacaksın. Çok kolaydı
sanki diyeceksin. Kızma...Sadece şu kitabı oku.
Zayıflamak - Dr. Ozan Tunçer&Nathalie Tunçer
Izgara tavası, et, tavuk, balık ya da sebze ızgara etmek için
kullanılmaktadır ve şahsi fikrime göre çok yararlıdır. Yapmanız gereken
tavayı değil, ızgara yapacağınız yiyeceği hafifçe yağlamak ve iyice
ısınmış tavada birkaç dakika ızgara etmek. Bu tavaları mutfak
malzemeleri satan mağazalarda uygun fiyatlarda bulabilirsiniz.
Bu aralar restoranlarda salata kadar çok sipariş alan yemeklerden birinin
Izgara Sebze Tabağı olduğuna bahse girerim. Sağlıklı ve az kalorili bir yiyecek olduğu
düşünüldüğü için tabii. Ben kalorisi az diye değil, sevdiğiniz için
yemenizi tercih ederim. Eğer sizce de öyleyse şunu yapın; Izgara
sebzelerin üzerine, fesleğen veya kekik, zeytinyağı ve limondan oluşan
bir sos gezdirip, peynir dilinleri serpiştirin ve afiyetle yiyin.
Izgara sebzelerden şık ve lezzetli sandviçler de yapabilirsiniz. Ne
gibi mesela; Pidenin içine yerleştirilen ızgara sebzeler, iyi bir peynir
ve fesleğenli sosla yapılan gibi mesela.
Notlar:
- Bu lazanyada bizim dolmalık ve salçalık, güzel biberlerimizden
de kullanılabilir. İstersek biberlerden ızgara değil de közleme
yapabiliriz.
- Lazanyalarda kullanılan peynirler genellikle mozarella ve parmesan
olmasına rağmen kendi şartlarımıza göre değişiklik yapabiliriz.
Lazanyanın katları arasında mozarella yerine kaşar, dil ya da onun
benzeri peynirler ve eğer ıspanaklı bir lazanya yapılıyorsa lor peyniri,
beyaz peynir kullanabiliriz. Üstü için ise sünmeyen ama eriyen bir
peynir tercih edildiğinden Mihaliç peyniri ya da hiç olmadı tamamen
kaşar peyniri kullanabiliriz.
- Barilla'nın hazır lazanyalarını kullandım ama Piyale'nin kenarları fırfırlı, haşlanması gereken lazanyaları da olabilir.
- Taze fesleğen yoksa kurusu kullanılabilir. Fesleğen damak tadınıza uygun gelmiyorsa taze ya da kuru kekik de olur.
- Ben bol sulu ve kıpkırmızı domates bulamadığım için domates
konservesi kullandım. Bulursanız 800 gr. civarında iyice olmuş,
kıpkırmızı, sulu domatesler kullanabilirsiniz.
Izgara Sebzeli LazanyaMalzemeler:4 kişilik
- 10 adet pişirmeye hazır lazanya (Barilla)
- 3 adet Amerikan biberi (bell pepper, capsicum)
- 1 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 5-6 adet incecik pırasa ya da taze yeşil soğan
- 1 adet soyulmuş domates konservesi (800 gr.lık kutularda)
- 3 adet sarmısak
- 1 avuç taze fesleğen ya da 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
- Zeytinyağı
- Tuz, taze öğütülmüş karabiber
- 1 su bardağı kaşar peyniri (mozarelle, dil vb.)
- Yarım su bardağı Mihaliç peyniri (parmesan, kaşar vb.)
Tarif:
- Sebzeleri yıkayın. Biberlerin içini çıkarıp, 4'er parçaya bölün.
- Kabağın kabuklarını soyun. Büyüklüğüne göre 2 ya da 3 parçaya kesip, 5-6 mm. kalınlığında dilimleyin.
- Patlıcanları kabuklarını soymadan, büyüklüğüne göre 2 ya da 3 parçaya kesip, 5-6 mm. kalınlığında dilimleyin.
- Pırasayı veya soğanı temizleyin.
- Izgara tavasını, harlı ateşte iyice ısıtın. Sebzeleri zeytinyağıyla
hafifçe yağlayarak, ızgara yapın. Sebzeleri hafif diri bırakarak, hem
lezzetlerini hem de görüntülerini kaybetmemelerini sağlayın.
- Izgarası yapılan sebzeleri, gelişi güzel doğrayın.
- Bir sos tenceresine domatesleri, sarmısağı, 2 yemek kaşığı
zeytinyağını, tuzu ve karabiberi koyun. Orta ateşte, sos kıvamına
gelinceye kadar 15-20 dakika pişirin. En son fesleğeni ekleyip, ocağın
altını kapatın.
- Peynirleri rendeleyip, bir köşede hazır bekletin.
- 22cm.x22cm. borcamın dibine bir kepçe domatesli sostan gezdirin. 2
adet lazanyayı kaba yerleştirin. Üzerine sebzeleri koyun. 1 kepçe sostan
gezdirin ve rende peynir serpiştirin. Tekrar üzerlerine 2 adet lazanya
yerleştirin ve aynı işlemleri tekrarlayın. En üste, son lazanyaları
yerleştirdikten sonra sadece sos gezdirin ve Mihaliç peyniri
serpiştirin.
- Önceden 200 derece ısıtılmış fırına yerleştirmeden önce, lazanya
kabının üzerini alüminyum folyo ile örtün. 30 dakika bu şekilde
pişirdikten sonra folyoyu kaldırın ve 30 dakika da üstü açık olarak
pişirin.