İstanbul'da
restoranlarda ateş pahası olan suşiyi evde çok daha ucuza ve bol
miktarda yapmak mümkün. Eğer benim gibi suşiye meraklıysanız ve
restoranlardaki küçük porsiyonlardan tatmin olmuyorsanız, yeteri kadar
zamanınız ve sabrınız varsa (
dikkat, suşi yapmak eğer yardım almıyorsanız yarım gününüzü alabilir) evde yapmak gayet mantıklı. Japonlar darılmasın ama bu iş çok büyük bir ustalık da gerektirmiyor.
Bugün 4 çeşit suşi yaptık:
- Shake Maki (somon pirinç nori)
- Kappa Maki (somon salatalık nori)
- Shake Nigiri (somon pirinç)
- Philedelphia Roll (Amerikan usulü sushi, philedelphia peyniri, somon, pirinç, nori, salatalık)
Gereken Malzemeler:
- Sushi için özel pirinç (küçük taneli bir pirinç işinizi görür)
- Somon füme (bütçenizi aşıyorsa büyük marketlerde satılan dondurulmuş "sahte" yengeç etini de somon gibi dilimleyerek kullanabilirsiniz)
- Salatalık (tercihe göre avakado da olur)
- Nori (siyah, yosunsu kağıtlar, ne yazık ki bunun alternatifi yok)
- Philedelphia peyniri (kıvamlı bir süzme koyun yoğurdu da aynı işlevi görebilir)
- Soya sosu (acı sevenler için ayrıca wasabi)
- Pirinç sirkesi (yoksa tuz ve esmer şeker karıştırılmış beyaz üzüm sirkesi)
- Zenfecil turşusu (çok da şart değil, yan malzeme)
- Bambu mat (norileri sarmak için kullanılır, yokluğu sizi daha fazla yoracaktır)
4 çeşit suşi için ortak malzemenin hazırlanmasıPirinç 5-6 defa özenle yıkanır ve yarım saat kadar suda bekletilir.
Pirinç Türk usulü (
1'e 1 buçuk "altın" oranıyla) kısık ateşte, tuzsuz ve yağsız olarak pişirilir.
Hazırlanan pilav geniş bir tabağa yayılır ve soğuyana kadar bekletilir (
yavaş
yavaş soğuması tercih edilir, soğutmak için "saç kurutma makinesi"
kullanan arkadaşlar, sonra pilavın sertliğinden şikayet edebilir). Pilav soğuduktan sonra pirinç sirkesi (
100 gr pirinç için yarım çay bardağı) pilava dökülür ve homojen olarak yayılarak iyice karıştırılır.
Pilavımız, 4 çeşit sushi için ana malzemedir.
Shake MakiNori bambu mata yerleştirilir.
Sirkelenmiş pilav homojen olarak matın üzerine yayılır, elle şekil verilir.
İnce kesilmiş somon dilimleri norinin üzerine yerleştirilir.
Bambu mat katlanarak rulo elde edilir.
Rulo soğuması için dolaba konulur ve 15 dk beklenir.
Soğuyan rulo 6-8 parçaya, enlemesine kesilir ve servise hazır hale getirilir (
büyük ve geniş bir bıçak kullanılması tavsiye edilir).
Kappa MakiSomon yerine salatalık koyularak aynı işlemler uygulanır.
Shake NigiriPilav yumurta şeklini alacak şekilde köfte gibi yoğurulur.
Kare veya dikdörtgen şekline kesilmiş somon dilimleri bu karışımın üzerine yapıştırılır.
İşlem sırasında hazırlanacak sirke damlatılmış bir kase su, pilavın elinize yapışmasını önleyecektir.
Philadelphia RollBambu matın üzerine bir jelatin serilir. Pilav jelatinin üzerine iyice yayılır. Pilavın üzerine ise nori yerleştirilir (
shake makinin ters işlemi olarak düşünebiliriz).
Salatalık dilimleri norinin üzerine şekildeki gibi yerleştirilir ve aralarındaki boşluk Philadelphia peyniri ile doldurulur.
Karışım rulo şeklinde sarılır, jelatin çıkarılır.
Rulonun dış kısmına somon dilimleri yerleştirilir.
Dolaba konularak bir süre bekletilir ve enlemesine kesilir (
bıçağın keskin olması önemli bir detaydır).
[b][b][/b][/b]
4
ceşit suşimiz böylece hazır oldu. Hazırladığımız parçaları wasabi
sosuna veya soya sosuna banarak yiyebilirsiniz. Yanında da zencefil
turşusu gerçekten iyi gidiyor. Afiyet olsun