Aşçı Admin
Mesaj Sayısı : 2102 Kayıt tarihi : 25/01/11
| Konu: Marzipan Pastacılık C.tesi Ocak 29, 2011 1:18 pm | |
|
Marzipan kelimesi Almanca'dan dilimize geçmiştir. Badem unu, pudra şekeri ve badem yağı su ile karıştırılarak elde edilmektedir. Sade marzipan karakteristik lezzetini, toplam badem içeriğinin ağırlıkça %4'ten %6'ya kadarını oluşturan acı bademden alır. Bu yüzden ülkemizde badem ezmesi olarak da adlandırılmaktadır, fakat şeker oranı daha yüksektir. Değişken bir üründür; yumuşak ve esnek olduğu için oklava ile açılabilir, ekmeğin üzerine sürülebilecek kıvamdadır, istenilen formda da şekillendirmek mümkündür. Arzu edildiğinde renklendirici ve lezzet arttırıcıları da eklenebilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında marzipana eklenen lezzet arttırıcıların başında gül suyu gelmektedir.
Marzipanın Doğu'da, günümüz İran'ında ortaya çıktığı düşünülmektedir ve geçmişi en az M.S. 6. ve 7. yüzyıla dayanmaktadır. Avrupa ile haçlı seferleri sırasında veya bunun öncesinde de, ticaret sayesinde tanıştığı düşünülmektedir. Ortaçağda Avrupa’nın geniş bölümünde bilinen marzipan, çok miktarda şeker içerdiğinden ve o dönemde şekere her yerde ulaşılamadığından pahalı bir zevk olmuştur. Marzipan ortaçağda aynı zamanda ilaç olarak görülüyordu ve bu nedenle çoğunlukla eczacılar tarafından üretiliyordu. Amerika'nın keşfi ve şeker kamışının dünya çapında yetiştirilmesini takiben, Avrupa eskiye göre daha kolay şeker tedarik etmeye başladı. Sonuç olarak, şekerlemeciler marzipan üretimini üstlendi ve sade marzipan somununa el ile şekiller vererek ve figürler yaparak bir sanat haline getirdiler. Marzipan bütün yıl boyunca bulunmasına rağmen, Avrupa kültüründe geleneksel olarak Aralık ayında (St. Nicholas Günü, (6 Aralık), Noel veya Yıl Başı Arifesi) veya Karnaval mevsimi boyunca yenilir. Bu yüzden aralık ayında satılan pek çok ucuz ürün marzipan değil persipandır. Persipan, bademin yerine kayısı veya şeftali çekirdeğinin kullanıldığı benzer bir üründür. İçeriği: AB kurallarına göre, marzipan en az %14 badem yağı içermeli, su içeriği ise en fazla %8.5 olmalıdır. Çoğu ülkede marzipanın badem miktarı en az %50 oranındadır. 100 gram marzipan için ortalama besin değeri tablosu; Enerji 440 kkal Protein 9 gram Yağ 25 gram Karbonhidrat 49 gram
Üretimi: Marzipan ezmesi genellikle geleneksel yöntem kullanılarak üretilir: badem ve şeker karışımı öğütülür ve çıplak alev üstündeki kazanda kavrulur. Bu aşama esnasında şeker erir ve badem yağı serbest kalır ve ortaya yumuşak bir kütle çıkar. Dinlendirme ve soğutma periyodunu takiben, marzipan biçimlendirilebilir ve kullanılabilir.
Basitçe Marzipan tarifi:
- 4 fincan çok iyi öğütülmüş badem
- 1 fincan pudra şekeri
- 1/2 fincan su
- Bu karışım yumuşak bir karışım haline gelene kadar pişirin.
- 1/4 fincan portakal suyu
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 15 gr saf badem özütü
Tüm içerikler bir tencerede karıştırılır. Karışımın üzerine pudra şekeri serperek hafifçe yoğrulur. Daha sonra havayla temasını kesen bir kapta bir hafta bekletilir. Kullanmak istenilen miktarda parçalar koparılıp şekil verilir. Önemli bir nokta, marzipan kullanılmadığı zaman hemen bir streç filme sarıp öyle bekletilmelidir, aksi takdirde dış yüzeyi kuruyabilir (badem miktarına bağlı olarak). En uygun çalışma sıcaklığı ise oda sıcaklığıdır (22-23oC). Kullanmadığı dönemlerde dolapta bekletebilir. Endüstriyel marzipan üretiminde, invertaz enzimi kullanılarak, şekerlenme (üründe şeker kristallerinin oluşması) engellenebilir.
Kullanım Alanları:
- Çok yaygın olmamakla birlikte, sade olarak tüketilebilir.
- Çeşitli
renklendiricilerle birlikte, pasta üstü kaplama ve şekillendirmede güzel bir görünümün yanında, lezzeti artırıcı etki sağlar. Pastaların üzerine her renk kaplanabilir, istenilen her şekli verebilir ve her nesnenin pastanın üzerinde gözükmesi sağlanabilir. Pastacılar aynı görünümü basit şeker hamuruyla sağlayabilmekte, fakat lezzeti yakalayamamaktadır.
- Marzipandan çeşitli
şekiller yapılıp, süsleme amaçlı kullanılabilir. Örneğin, gıda boyası kullanarak, küçük figürler şekillendirilir, örneğin hayvanlar, meyve ve sebzeler, toplar, çiçekler, heykelcikler, kitaplar vb. Son günlerde avuç içine sığan, hepsi farkı duruşlarda, gerçeğe çok yakın bebek figürleri yapılmaktadır.
- Diğer yaygın kullanımları
farklı boyutlardaki marzipan dolgulu çikolatalardır. Çikolatanın dolgusu olarak tek başına kullanılabileceği gibi değişik aroma ve badem parçalarıyla da zenginleştirilmesi mümkündür.
|
| |
|