Aşçı Admin
Mesaj Sayısı : 2102 Kayıt tarihi : 25/01/11
| Konu: Lesitin Pastacılık C.tesi Ocak 29, 2011 1:17 pm | |
|
İnsan vücudunun ihtiyacı olan doğal bir fosfolipiddir. Soya fasulyesinin insanlığa bir armağanı olarak kabul edilir. Yaklaşık 150 yıl önce Fransız kimyager Maurice Gobley lesitini yumurtanın sarısının içinden ayırmayı başardı. Bu maddenin emülsiyon etkisini farkederek onu ‘lecithin’ olarak adlandırdı. Yunanca lekithos’dan gelen lesitin yumurtanın sarısı anlamına geliyor. Bu ismi koymasının sebebi yumurta sarısının çok fazla lesitin içermesi.
Fonksiyonları:
- Hücre zarının büyük bir kısmını oluşturur.
- Beyinin temel yapı taşlarından biridir.
- Sinir sisteminin % 17’sini oluşturur.
- Şeker hastalarında insülin ihtiyacını azaltır.
- Kas dokusunda, endokrin salgı bezlerinde ve böbreklerde bulunan önemli bir yapı taşıdır.
- Damarlarda birikmiş kolestrolü küçük parçalara böler.
- Damar sertliğine ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korur.
- Kanın vücutta rahat dolaşmasını sağlar ve damar tıkanıklık riskini düşürür.
- Beynin sağlıklı ve doğru çalışmasında etkilidir.
- B1 vitamininin karaciğerde, A vitamininin de bağırsaklarda emilmesini sağlar.
- Yaşlanma etkilerinin azalmasına, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına ve kronik yorgunluk sendromuna iyi gelir.
- Siroz gibi karaciğer kökenli hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar.
- Kolestrolün suda dağılmasını sağlayarak, kandaki kolestrol miktarının düşmesine yardımcı olur.
- Sivilce, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına olumlu etkisi vardır.
- Yemeklerden önce veya beraber alımı, yağ depolarının yok edilmesini sağlar.
Eksikliği: Vücutta lesitin eksikliği unutkanlığa, sindirim problemlerine, yağlara karşı tiksintiye, bulantıya, hipertansiyona, eklem ve kas problemlerine neden olabilir. Kullanımı:
- Lesitin çikolatalarda emülgatör olarak kullanılır ve kakao ile kakao yağının birbirinden ayrılmasını önler.
- Lesitin yüzey aktiflik özelliği sayesinde emülgatör, ıslatıcı ve dağıtıcı ajan olarak kullanılmaktadır.
- Margarin, mayonez, pastalar, kurabiyelerde yine emülgatör olarak kullanılır.
- İlaç ve kozmetik yapımında kullanılır.
- Alzheimer ve huntington koreası gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır
- Son zamanlarda ise selülit tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Üretimi: Ticari olarak genelde soya fasulyesinden elde edilir ancak ayçiçeği gibi diğer maddelere doğru bir yönelim de görülmektedir. |
| |
|