Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Damla Sakızı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

Damla Sakızı Empty
MesajKonu: Damla Sakızı   Damla Sakızı Icon_minitimeC.tesi Ocak 29, 2011 1:12 pm









Damla Sakızı Damla_sakizi




Damla sakızı, antik
çağlardan beri bilinen, damla sakızı ağacından doğal olarak elde edilen
ve Ege Denizi'nde bulunan Sakız Adası’na özgü olduğu düşünülen
ürünlerden biridir. Sakız ağacı (Pistacia lentiscus) dünyada
diğer bölgelerde yetiştirilmek istense de, başarılı olunamamış, Akdeniz
Bölgesi'ne özgü olduğu belirtilmiştir. Fransa, İspanya, Yunanistan,
Türkiye, Portekiz ve Afrika’da sakız ağaçlarına rastlamak mümkündür.






Sakız ağacından elde edilen ürünler:




  • Damla sakızı




  • Çiklet




  • Damla sakızı yağı: Eski
    Yunanlardan beri üretilmektedir. Endüstriyel olarak ilk üretimi,
    Almanya’da 15. yüzyılda, kuru damıtma yöntemi ile yapılmıştır. 1953
    yılında, Berlin eczacılarınca tanınmıştır. Sakız ağacının % 14-20’sinden
    damla sakızı yağı üretilebilmektedir.





  • Kolofan: Damla sakızından eterik yağının uzaklaştırılmasıyla elde edilir.



  • Frankincense-damla sakızı tütsüsü: Damla sakızı, kolofan ve doğal parfümlerden üretilir.



Aromatik ve fildişi
rengindeki sakız ağacından elde edilen reçine, aynı zamanda "Sakız
adası'nın gözyaşları" olarak da tanımlanır. Orijinali sıvı halinde
olup, güneşte kurutulduğunda, sert, kırılgan, yarı saydam damla şeklinde
reçinelere dönüşmektedirler. Çiğnendiğinde, reçine yumuşar ve parlak,
opak bir sakız haline gelir.


Damla sakızı, eter ve etanolde çözünebilir, içerisinde, mastisik asit, mastisin, acı maddeler ve uçucu yağlar bulunur.



Damla Sakızı Damla_sakizi2


Damla Sakızının Tarihi:

Damla sakızının, 3000
yıllık bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Mide rahatsızlıklarını
giderdiği gerekçesiyle genelde Akdeniz ve çevresinde çok kullanıldığı
bilinmektedir. Mide hazımsızlıkları, sindirim güçlüğü olarak bilinen
dispepsi ve diğer sindirim sorunlarına yararlı olduğu için damla
sakızından tarihte büyük bir saygıyla bahsedilir.


İlk olarak Yunanlılar
tarafından kullanılan damla sakızının, Türklerle karşılaşma tarihi 16.
yüzyıldır. Ardından Türkler damla sakızını doğuya yaymışlardır.


Şu günlerde ise, damla sakızının antimikrobiyal özelliklerinden dolayı önemi artmıştır. En ilgi çekici gelişme, Helicobacter pylori’nin yedi farklı türüne karşı damla sakızının etkisinin olduğunun kanıtlanmasıdır. Helicobacter pylori enfeksiyonun da gastrik ülsere neden olduğu bilinmektedir.



Damla Sakızı Muhallebi Damla Sakızı Damla_sakizli_lokum Damla Sakızı Damla_sakizli_dondurma


Damla Sakızının Kullanımı:

Günümüzde, damla sakızı,
gıdada genelde tatlılarda ve dondurmalarda kullanılmaktadır. Gayet
sağlıklı olduğu bilinmekte olup, şekerlemelerde kullanıldığında, hafif
bir tat ve kendine özgü bir koku vermektedir. Özellikle, sütlaç ve
muhallebide kullanılır, ama ayrıca, güveç ve ekmek hamuruna da çeşni
olarak ilave edilir.


Aynı zamanda, damla
sakızından yukarıda bahsedildiği gibi tedavi edici amaçlı da
yararlanılmaktadır. Damla sakızı, damla sakızı türevlerinden olan
kolofan ile kullanılarak, vücut tarafından emilebilir ameliyat dikiş
iplerinin üretilmesinde görev alır.


Damla sakızının kullanım alanları kısaca aşağıdaki gibi sıralanabilir:


  • Şekerleme endüstrisi



  • Likör endüstrisi



  • Tıp



  • Dişçilik



  • Parfümeri



  • Kozmetik

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
Damla Sakızı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» DAMLA SAKIZLI KURABİYE
» Damla Sakızlı Muhallebi tarifi
» Damla Sakızlı Tatlı
» Damla sakızlı Fırın sütlaç
» Damla Çikolata Yapımı / Evde

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Tatlı Pasta Çeşitleri :: Türk Tatlı Tarifleri-
Buraya geçin: