Aşçı Admin
Mesaj Sayısı : 2102 Kayıt tarihi : 25/01/11
| Konu: Damla Sakızı C.tesi Ocak 29, 2011 1:12 pm | |
|
Damla sakızı, antik çağlardan beri bilinen, damla sakızı ağacından doğal olarak elde edilen ve Ege Denizi'nde bulunan Sakız Adası’na özgü olduğu düşünülen ürünlerden biridir. Sakız ağacı (Pistacia lentiscus) dünyada diğer bölgelerde yetiştirilmek istense de, başarılı olunamamış, Akdeniz Bölgesi'ne özgü olduğu belirtilmiştir. Fransa, İspanya, Yunanistan, Türkiye, Portekiz ve Afrika’da sakız ağaçlarına rastlamak mümkündür.
Sakız ağacından elde edilen ürünler:
- Damla sakızı yağı: Eski
Yunanlardan beri üretilmektedir. Endüstriyel olarak ilk üretimi, Almanya’da 15. yüzyılda, kuru damıtma yöntemi ile yapılmıştır. 1953 yılında, Berlin eczacılarınca tanınmıştır. Sakız ağacının % 14-20’sinden damla sakızı yağı üretilebilmektedir.
- Kolofan: Damla sakızından eterik yağının uzaklaştırılmasıyla elde edilir.
- Frankincense-damla sakızı tütsüsü: Damla sakızı, kolofan ve doğal parfümlerden üretilir.
Aromatik ve fildişi rengindeki sakız ağacından elde edilen reçine, aynı zamanda "Sakız adası'nın gözyaşları" olarak da tanımlanır. Orijinali sıvı halinde olup, güneşte kurutulduğunda, sert, kırılgan, yarı saydam damla şeklinde reçinelere dönüşmektedirler. Çiğnendiğinde, reçine yumuşar ve parlak, opak bir sakız haline gelir. Damla sakızı, eter ve etanolde çözünebilir, içerisinde, mastisik asit, mastisin, acı maddeler ve uçucu yağlar bulunur.
Damla Sakızının Tarihi: Damla sakızının, 3000 yıllık bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Mide rahatsızlıklarını giderdiği gerekçesiyle genelde Akdeniz ve çevresinde çok kullanıldığı bilinmektedir. Mide hazımsızlıkları, sindirim güçlüğü olarak bilinen dispepsi ve diğer sindirim sorunlarına yararlı olduğu için damla sakızından tarihte büyük bir saygıyla bahsedilir. İlk olarak Yunanlılar tarafından kullanılan damla sakızının, Türklerle karşılaşma tarihi 16. yüzyıldır. Ardından Türkler damla sakızını doğuya yaymışlardır. Şu günlerde ise, damla sakızının antimikrobiyal özelliklerinden dolayı önemi artmıştır. En ilgi çekici gelişme, Helicobacter pylori’nin yedi farklı türüne karşı damla sakızının etkisinin olduğunun kanıtlanmasıdır. Helicobacter pylori enfeksiyonun da gastrik ülsere neden olduğu bilinmektedir. Damla Sakızının Kullanımı: Günümüzde, damla sakızı, gıdada genelde tatlılarda ve dondurmalarda kullanılmaktadır. Gayet sağlıklı olduğu bilinmekte olup, şekerlemelerde kullanıldığında, hafif bir tat ve kendine özgü bir koku vermektedir. Özellikle, sütlaç ve muhallebide kullanılır, ama ayrıca, güveç ve ekmek hamuruna da çeşni olarak ilave edilir. Aynı zamanda, damla sakızından yukarıda bahsedildiği gibi tedavi edici amaçlı da yararlanılmaktadır. Damla sakızı, damla sakızı türevlerinden olan kolofan ile kullanılarak, vücut tarafından emilebilir ameliyat dikiş iplerinin üretilmesinde görev alır. Damla sakızının kullanım alanları kısaca aşağıdaki gibi sıralanabilir:
|
| |
|