Makarna SalatasıMalzemeler:
- 250 g makarna
- 1,5 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
- 1 diş sarımsak
- 1 adet sivri biber
- 150 g (1 orta boy) domates
- 2 taze soğan
- 100 g (tercihen taze) bezelye
- 100 g taze fasulye
- 100 g konserve mısır
- 50 g dana jambon
- 50 g tavuk jambon
- 1,5 çorba kaşığı sirke
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- Kekik
- Frenk fesleğeni
- 1 çorba kaşığı (ince kıyılmış) maydanoz
- 1 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
- 1 çorba kaşığı taze nane (ince kıyılmış)
- 5 adet marul yaprağıHazırlanışı:Marul
yapraklarını yıkayıp, kurulayın. Sarımsağı ince kıyın. Sivri biberin
sap ve çekirdeklerini ayıklayıp, doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup, küp
biçiminde veya ince şeritler halinde doğrayın. Dana ve tavuk jambonu
ince şerit halinde kesin. Taze soğanı ayıklayıp dilediğiniz boyda
doğrayın. Taze bezelye ve taze fasulyeyi ayıklayıp, taze fasulyeyi
dilediğiniz boy ve biçimde doğradıktan sonra her ikisini de suda birkaç
dakika, diri kalacak biçimde haşlayıp süzdürünüz. Zerinden soğuk su
geçirin. Makarnayı alacak büyüklükte ve derince bir tencereye 2 litre (8
su bardağı) su koyun. ½ çorba kaşığı tuz ve ½ çorba kaşığı ayçiçek
yağını ilave edin. Tuzlu ve yağlı suyu harlı ateşte bir taşım kaynatın.
Su kaynayınca makarnaları tencereye koyun. Bir tahta kaşıkla ara sıra
karıştırarak, 10-12 dakika, hafif diri kalacak biçimde pişirin. Haşlanır
haşlanmaz üzerinden soğuk su geçirerek süzün. Bir kaba aktarın.
Haşlanmış ve süzülmüş makarnaya önce 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı,
ardından da sarımsak, sivribiber, domates, taze soğan, haşlanmış
bezelye, taze fasulye, konserve mısır ile dana ve tavuk jambonu katıp,
karıştırın. Genişçe bir kaba sirkeyi, tuzu, biberi koyup telle çırpın.
Telle çırpmaya devam ederek yavaş yavaş akıtıp zeytinyağını yedirin.
Taze veya kuru kekik, dilerseniz frenk fesleğeni, maydanoz, dereotu ve
taze naneyi katıp, karıştırın. Makarna ve sebzeleri sosla harmanlayın.
Salatayı servis tabağına aktarın. Marul yaprakları ile süsleyin.