Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  TakvimTakvim  SSSSSS  AramaArama  Üye ListesiÜye Listesi  Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

Paylaş
 

 Zeytinyağlı Kereviz

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı

Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

Zeytinyağlı Kereviz Empty
MesajKonu: Zeytinyağlı Kereviz   Zeytinyağlı Kereviz Icon_minitimeÇarş. Ocak 26, 2011 6:47 pm










Zeytinyağlı Kereviz Zeytinyagli+kereviz
TÜRK MUTFAĞI



Mutfağımızda kerevizin kökünden başka saplarının veya yaprağının
kullanıldığına pek şahit olmadım. Amerikada ise, tıpkı Türk mutfağında
çoğu yemek için kullanılan soğan, biber, domates gibi temel
lezzetlendiricilerden biridir kereviz sapları...hatta çorbalarda, çorba
yapımında veya farklı şekillerde tüketilmek üzere hazırlanmış sebze
sularında (vegetable broth) bile kullanılır. Artı eşit boylarda
kesilmiş taze kereviz sapları, mayonez, sour cream (süzme yoğurdu
andıran bir çeşit süt ürünü) veya yoğurtla hazırlanmış diplere
batırılmak üzere körpe havuç (baby carrots) ve tazecik brokoliye eşlik
eder.


Ülkemizde bazı sebzeler batı kökenlidir ve batıdan uzaklaşıldıkça da
insanların mutfaklarında çok kullanmadığı hatta tadını bile
bilmedikleri birer sebze oluverirler. İşte kereviz, enginar gibi
sebzeler...dereotu, semizotu gibi otlar bunlardan sadece
bazısıdır. Güneyli olmama rağmen kerevizi ilk yediğimdeki yüz ifademi
görmeliydiniz. Hoş! ilk saplarıyla müşerref olmuştuk kendisinin, köküyle
değil. Ve neyi farkettim biliyor musunuz? Saplarındaki aromanın,
kökündekinden çok daha yoğun olduğunu...evet alışık olmadığımız bir tat
ve koku; ama dediğim gibi kökünde çok daha az miktarda bulunmakta....Bu
nedenle ilk kez deneyecek olanları yüreklendirmek isterim.


Zeytinyağlı Kerevizi ilk denemem olmakla birlikte oldukça başarılı
buldum kendimi yahu...çok mütevaziyimdir bu arada...Başka sefere de
zeytinyağlı dolma hali ile yoğurtlu salatasını denemek istiyorum
kısmetse.



Malzemeler



  • 2 kereviz kökü
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy havuç
  • ½ cup bezelye (yahut 5-6 yk)
  • 3-4 çorba kaşığı Sızma zeytinyağ
  • 4-5 sap dereotu
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 adet limon
  • 1 sb su
  • Tuz

Yapılışı


Kerevizler soyulup küp şeklinde doğranır. Limonlanır. Yemeklik doğranmış
kuru soğan zeytinyağda sotelenir. 5 er dakika arayla yarım ay şeklinde
doğranmış havuç, kereviz ve bezelye sırayla eklenir. Bir müddet bu
şekilde pişirilir. Şeker ve 1 sb su ilave edilip, kereviz suyu tamamen çekene
ve yumuşayana dek pişirilir. En son tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Oda
sıcaklığına gelmesi beklenir. Dolapta soğutulup dereotu ile süslenip
ikram edilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://asci.forum.st
 
Zeytinyağlı Kereviz
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Yerli Yemek Tarifleri :: Diyet Yemek Tarifleri-
Buraya geçin: