Yeşil mercimekli bulgur köftesiDarende/Malataya ya has dayanılmaz bir bulgur işi. Bildiğim kadarıyla çok lezzetli olduğu için yerlileri tarafından "kıyma" diye isimlendirilmiş. Bilmiyorum
belki bulgur işlerine olan düşkünlüğümdendir, ben çok beğeniyorum bu
köfeyi. Çay ikramları için de değişik bir alternatif.Salça miktarı dikkatinizi çekmiş olabilir. Ben 2 kaşık tatlı +1
kaşık acı salça kullandım. Çok kullanmamın sebebi malum yurt dışında ev
yapımı salça bulmak çok düşük bir ihtimal. Burdaki Türk marketlerden
hazır almak durumunda kalıyoruz. Bahsettiğimiz salçaların da pek rengi olmuyor ve haliyle 1
yerine 2 ölçü kullanıyoruz. Tabi Türkiyeye gittikçe getiriliyor ama o da
suyunu çektiği için tekrar gidene kadar yine market salçasına razı
oluyoruz anlayacağınız )Malzemeler2 bardak bulgur ( 250 ml lik)
¾ bardak kırmızı mercimek
½ bardak yeşil mercimek
½ demet maydanoz
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Acı yada tatlı pul biber
Kuru nane
½ bardak kadar Zeytinyağ
HazırlanışıKuru soğanı incecik kıyıp zeytinyağ
ile tavaya alıp soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Buarada kırmızı
mercimeği yeterince su ekleyerek mercimekler açılıp yumuşayana dek
pişirin. Su yetmezse arada su ilave edin.
Diğer tarafta sos tenceresinde yeşil mercimeği haşlayıp
süzün. Salçayı ve baharatları soğan karışımına ekleyip karıştırın.
Ocağın altını kapatın.
Kapaklı bir kabın içine bulguru alıp üzerine
hazırladığınız soğanlı karışımı ve iyice pişirdiğiniz kırmızı mercimeği
gezdirip kapağını kapatın. Yoğurulacak sıcaklığa gelince bir güzel
yoğurun.
Mercimeklerde dikkat edilecek husus;
kırmızı mercimeğin pürüzsüz hale gelene dek çok iyi pişmesi, yeşil
mercimeğin ise dağılmadan tüm duracak şekilde diri ve sert değil yumuşak
olması.
En son maydanoz ve yeşil mercimeğini
ekleyip çok ezmeden karıştırıp çiğ köfte gibi sıkıp servis tabağına alın
yeşillikler, turp ve turşu ile servis edin.