Mezun olanların kolaylıkla iş bulabilmesi , üniversitelerin
gastronomi bölümüne ilgiyi artırdı . Şimdilerde hem üniversite hem
akademilerde uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler
yetişiyor
' Kaderin cilvesi ' değil bir tercih meselesi '
Bazı
mesleklerde başarılı olmak için sevmek yetmez , aşk da gerekir .
Yıllardır ustaçırak ilişkisiyle öğrenilen aşçılık da bunlardan biri .
Üstelik ekonomik krizlerde bile iş bulma sıkıntısı yaşanmaması son
zamanlarda gastronomi bölümüne olan ilgiyi artırdı . Daha önce meslek
yüksek okullarında iki yıllık verilen bu eğitim , gastronomi ve mutfak
sanatları bölümü adıyla ilk olarak 2004 yılında Yeditepe Üniversitesi '
nde dört yıllık müfredata alındı . Bu bölümden mezun olanlar , '
executive chef olarak yüksek maaşlarla iş bulabiliyor . Eğitim dili
İngilizce Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ,
dünyada bir üniversitede Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında
gastronomi eğitimi veren ilk lisans programı olma özelliğini taşıyor .
Üstelik eğitim dili de İngilizce . Dileyen öğrencilerin ikinci yabancı
dil olarak Fransızca öğrenebilmelerine imkan tanıyan eğitim sayesinde
mezun olan gençler , yurt dışında da iş kolaylıkla bulabiliyorlar . 2008
- 2009 döneminde İzmir Ekonomi Üniversitesi ' nde de dört yıllık bölüm
olarak yerini almış . İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim
Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof . Dr . Tunçdan Baltacıoğlu bu alanda
yetişmiş olan kişilerin başlangıç ücretlerinin 2 - 3 bin TL arasında
değiştiğini belirtiyor . Geçen yıl gastronomi bölümüne öğrenci almaya
başlayan Okan Üniversitesi ' nde ise bu yıl öğrenci sayısı üç kat artmış
. Ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ' ne bağlı Gökçeada
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu da 2010 - 2011 akademik yılında
gastronomi bölümüne öğrenci almaya başlayacak . Akademiler açılıyor
Mutfak sanatlarına yönelik özel akademiler de devreye girdi . Whirlpool
Mutfak Sanatları Akademisi ' nin kurucusu Mehmet Aksel , mezun olanların
çok kolay iş bulabildiklerini savunuyor . Akademiye çalışanlar , işini
değiştirmek isteyenler , aşçı olup da kendini geliştirmek isteyenler
katılıyor . 20 eğitimcinin ders verdiği kurslar sekiz ay sürüyor . 3 bin
500 ile 11 bin TL arasında eğitim ücreti olan akademide şu anki öğrenci
sayısı 500 . Mezun olanlara yurtdışı geçerliliği olan diploma veriliyor
.
Yeşim Akdoğan (MSA) Bilkent Üniversitesi Uluslararası
İlişkiler Bölümü mezunuyum . Mezun olduktan sonra İsviçre ' de otel
işletmeciliği üzerine master yaptım . Ama hayalim hep mutfakta
çalışmaktı . Şimdi bu hayalimi gerçekleştirmek için eğitim alıyorum .
Mezun olduktan sonra sektörde tecrübe edinip kendi işyerimi açarak
mutfağımın şefi olmak istiyorum . Banu
Kavukçu ( Yeditepe Üni ,
Gastronomi Bölümü 4 ' üncü sınıf öğrencisi ) Bu mesleği bilinçli olarak
tercih ettim . Çalışırken çok mutluyum . Şu an öğrenci asistanı olarak
da görev alıyorum . Mezun olduktan sonra yurtdışında master yapıp ,
dönüşümde akademisyen olarak kariyerime devam etmek istiyorum .
Can
Onur Savaş ( MSA ) Hacettepe İngilizce İktisat Bölümü mezunuyum . Bir
süre bankada çalıştım . Üç yıl önce mühendis amcamın MSA ' da eğitim
alıp kariyer değişikliği yapması beni etkiledi . Çünkü ben de aslında bu
işi yapmak istiyordum . Eğitimimi tamamladığımda yurtdışı deneyimimi
artırmayı düşünüyorum .