Baharat Tarihi Baharatın tarihi ve
kullanımı İnsanlığın başlangıcına kadar uzanmaktadır.Baharat günümüzde
ve sonrasında da kullanılmaya devam edecektir. Tarihte baharatı ilk
kullanan ülke uzak doğu olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine de
Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem
yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için
çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu
belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Ortaçağ Avrupa'sında
zencefilin kullanımı karabiber kadar yaygın ve onun kadar pahalıydı.
İran ve Frigya'dan gelen safran, ilaç ve boya yapımında kullanılan
keşmir, Romalılar tarafından biliniyor ve kullanılıyordu.
9.
yüzyıldan itibaren baharatın Bizans İmparatorluğu yoluyla Avrupa'ya
geçmesi yasaklandı. Fakat baharatın güzel tadı ve çok miktarda tüketilen
etin korunması için baharata duyulan ihtiyaç, zengin sınıfına dahil
olan insanlara baharatı unutturamadı. Portekiz, İspanya, İngiltere,
Fransa ve Hollanda gibi sömürgeci ülkeler 16. ve 17. yüzyıllarda baharat
ticareti konusunda büyük bir yarışa girdiler.
16. yüzyılın başında İbni Sina'nın da bahsettiği gibi
Hindistan cevizi ve Meksika vanilyası Avrupa'ya geldi ve Lizbon'da 1560
yılına kadar baharatın fiyatı sürekli olarak arttı. 19. yüzyılın
başlarına kadar baharat, sürekli değeri yükselen bir ürün olmuştur.
Baharat yetiştirilen bölgelerin çoğalması ve insanların yemek
zevklerinin değişmesi nedeniyle 19. yüzyılın başlarında baharatın ticari
değerinde azalma olmuştur.
Afrika ülkelerinden
Anadolu'ya kervanlarla baharat getiriliyordu.Kervanlarla güney
illerimize gelen baharatlar, oradan İstanbul ve diğer illerimize
gönderiliyordu. Baharat çeşitlerinin Uzak doğu'da yetiştirilmeye
başlanmasıyla birlikte buradan denizyoluyla İskenderun'a getirilmeye
başlandı.
Başka ülkelerden baharat
getirilmesi zor ve masraflı olduğundan ülkemizde de baharat
yetiştirilmeye başlandı. Fakat hava şartlarının Hindistan cevizi ve
karabiber gibi baharatların yetiştirilmesi için elverişli olmamasından
dolayı bu baharatlar dışardan getirilmeye devam etmektedir.
Günümüzde baharat en çok
Hint'liler tarafından kullanılmaktadır. Avrupa ve Amerika'da özellikle
Fransız ve İtalyan mutfaklarında baharat çok büyük bir öneme sahiptir ve
bol miktarda kullanılmaktadır. Türkiye'de baharatı fazla kullanan
ülkeler arasında yer alıyor. Türk yemeklerinin özelliği kullanılan
baharatların çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Güneydoğu illerimizde
acı biber kullanımı fazla olmakla birlikte artık her yemekte kekik, nane
ve son yıllarda kullanımı artan kimyonda önemli bir yer almaktadır