Malzemeler
- 300 gr. çok taze ton balığı
- 2 su bardağı yuvarlak pirinç
- 4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı pirinç sirkesi veya elma sirkesi
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Japon soya sosu veya soya sosu
- Wasabi
| |
Yapılışı Pirinci bol su ile yıkayın ve süzün.
Pirinci süzdükten sonra verilen ölçüde suyla kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, 4-5 dakika daha pişirin. Daha sonra
ateşten çekip, yine kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlenmeye bırakın.
Suyunu süzün. Daha sonra şekeri, sirkeyi ve tuzu, dinlenen ve suyu
süzülen pirincin üzerine dökün ve tahta bir kaşıkla pirinç soğuyuncaya
kadar karıştırın.
Öte yandan çiğ ton balığından yarım santim inceliğinde ve uzunluğunda
dilimler kesin. Üzerlerine wasabi veya soya sosundan ince bir kat sürün.
Soğumuş pirinçten 1 yemek kaşığı kadar alıp, elinizle yuvarlayarak köfte
gibi toplar yapın. Dilimlediğiniz ton balığının bir dilimini alın ve bu
hazırladığınız pirinç topuna sarın. Daha sonra elinizle üzerinden
bastırarak uzunlamasına yassıltın.
Yanında wasabi ve soya sosu ile servis yapın.