Üniversitelerde bu konu araştırma yapılsın diye bir çok yerde bundan bahsediyorum. Zira Osmanlı'nın çok geniş bir yemek kültürü var. Her gittiği yöreden etkilenmiş ve bu karışımların sonucunda ortaya şahane lezzetler çıkmıştır. Osmanlı Devleti gerek orta asyadan gelen kökler gerekse de Afrika ve Orta Doğu ülke ve toplumlarından etkilenmesi yukarıda Kırım ve Rusya Kafkaslardan aldıkları ayrıca komşu Yunanistan ve Viyana kapılarına kadar dayanan bir kültür ve yemek topluluğu ortaya çıkmaktadır. Tuz, biber, açı,tatlı gibi bir çok ayrı tat bu toplumlarda farklılık kazanmıştır. Bundan ötürü Osmanlı arşivleri iyi incelenmeli yemekler üzerine yazılan yazılar anali zedilip osmanlıca tercüme edilmelidir. Bu tercümelerle belki unutulmaya yüz tutmuş tatlarda yeniden soframızı süsler.