Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ  Empty
MesajKonu: OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ    OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ  Icon_minitimeÇarş. Ocak 26, 2011 7:48 pm

Bir zamanlar, Asya'dan Anadolu'ya doğru akan Türk boyları, eski
uygarlıkların mayaladığı bu topraklara Uzak Doğu'da oluşan o zengin
kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu, geçtikleri her ülkeden
aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşımışlardı. Bu hareket sırasında
elbette mutfak kültürüne de gereken yeri vereceklerdi.


"Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın, az halkı
çok edin" gibi kutsal öğütlerle yola çıkan göç kafilelerinin yeni
vatandaki görevleri kendilerine böylece bildirilmişti.

İşte,
yıllar sonra Anadolu ve Rumeli'nde gelişen Osmanlı kültürü ve de bu
kültürün önemli bir bölümünü oluşturan mutfak ve yemek töreleri Asya
Türklerinin tarihsel birikimiyle birlikte oluştu, gelişti ve ünlendi.

Bu
hareketli kültür birikimini yeni vatanda geliştirecek, destekleyecek ve
üretkenliğini arttıracak bir çok eleman vardı. Yeni toprak, her şeyden
önce üç ayrı denizle çevrilmişti: Karadeniz, Akdeniz, Ege Denizi. Bu üç
deniz bütün mal varlıklarını Anadolu göçmenlerinin emrine sunmuştu ve bu
üç denize bağlı iki boğaz (Çanakkale ve İstanbul Boğazları) ve de
onları birbirine bağlayan Marmara Denizi, bir yandan kendine özgü
bereketi ile bir yandan da Anadolu'da, dört mevsimi birarada yaşamanın
özellikleri ile, Batı'da bahar keyfi sürerken, Güney'de yaz,
Karadeniz'de ılıman bir sonbaharı yaşama imkanını kullanarak, ülkenin
bütününü, her mevsim taze sebzeler ve değişik meyvelerle donatıyordu.
Bizler de, bugün bile aynı keyfi yaşamıyor muyuz?

İşte bu
nedenlerle Osmanlı mutfağının ve yemek kültürünün özelliklerini,
tarihsel kültürel birikiminin verdiği çeşitlilik ve coğrafyanın ve
iklimlerin verdiği zenginlik ve de denizlerin, göllerin getirdiği
bereketle birlikte incelemek ve düşünmek gerekiyor sanırım.

Bu koşullar, Osmanlı yemek kültürünü dünyanın üç büyük mutfağından biri olma kıvamına getirdi.

Yaşadığımız
günler, yaşadığımız koşulların büyük değişimleri nedeniyle bu kültür
elbette durmadan yenileniyor. "Kalıcı olma" şansı her gün biraz daha
azalıyor. Bugün tüm dünyada insanlar evlerinde ve aile sofralarında
birlikte yemek keyfini çok az bulabiliyorlar. Gelişen iş töreleri, sıcak
yemek alışkanlıklarını, ayakta yenen "tost, sandviç" gibi kuru
yemeklere dönüştürülüyor, davet yemekleri daha çok lokantalarda
veriliyor. Çağdaş tıp, eskilerin en çok sevdiği yağlı yemeklere, hamur
işlerine, hamur tatlılarına iyi gözle bakmıyor, fazla kilolu olmaktan
korkanlar devamlı "diyet" gayretiyle kolay yemeklere önem veriyor.

Ve böylece... Yeni dünyanın yemek sistemi kendi kurallarına göre, eski sistemden ayrılıyor.

Ama,
eski sisteme de dikkatle bakıldığı ve araştırmalar yapıldığı zaman
onların da, özellikle sağlık açısından bir çok tedbirleri olduğunu, o
günlerin koşullarına göre bazı kurallar ve kararlarla bu konuyu
yürüttüklerini görüyoruz.

Madem ki bizim konumuz Osmanlı
mutfağı... Bu konularda, ne demiş Osmanlı'nın akıllısı biliyor musunuz?
Ne demiş? Yemekten, içmekten, tatlıdan, tuzludan söz açıldığında... o
bolluk ve bereket sofralarında... Haber vermiş ki:

"Az yiyen melek olur
Çok yiyen helak olur"

Aman dostlar dikkat. Aman!

O
zamanlar, buna benzer vurgulu sözleri usta hat sanatçıları o sanat
eseri olan süslü yazılarıyla yazan, zarif levhalar yaparmış. Akıllı ev
sahipleri de bu levhaların bir iki tanesini yemek odalarının duvarlarına
asarmış:

"Az yiyen her gün yer
Çok yiyen bir gün yer" gibi.

"Ağız yer, yüz utanır" gibi.

Çok yemek yemenin insanın işine yaramayacağını anımsatan aşağıdaki dize gibi.

"Neler yedi neler yedi bu diş"
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» MIHLAMA (OSMANLI)
» ŞEYHMİLMUŞİ (OSMANLI)
» OSMANLI ÇORBASI
» İÇ PİLAV (OSMANLI)
» OSMANLI YEMEKLERİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Yerli Yemek Tarifleri :: Osmanlı Yemek Tarifleri-
Buraya geçin: