Güllaç
Ramazanın vazgeçilmezlerinden biri ramazan pideleri diğeri de
Güllaçtır. Hafif bir tatlı olduğundan olsa gerek Ramazanda daha çok
tüketilmesi. Umarım bulunduğunuz yerde güllaç yufkası
bulabiliyorsunuzdur. Amerikanın bazı bölgelerinde bulmak biraz zor
oluyor. Ben de ilk kez yufka bulup hazırlayabildim Güllacı. Malzemeler10 adet güllaç yufkası
1,5 lt süt
2 s. bardağı şeker (ben 1,5 kupa gibi kullandim)
1 kase iri dövülmüş ceviz
½ kase hindistan cevizi
Vanilya
Antep fıstığı
Nar taneleri
Gülsuyu
HazırlanışıSütü içine şekeri, vanilyayı ve
hindistan cevizini ekleyip kaynatın. Ilıyınca tepsinin altına bir kepçe
süt gezdirin. Güllaç yapraklarını teker teker parlak kısmı üste gelecek
şekilde tepsiye yerleştirip üzerlerine birer kepçe süt gezdirin.
Yaprakların yarısı bitince arasına dövülmüş ceviz serpip kalan yarısına
da aynı işlemi uygulayın.
Cevizi dilerseniz bir kaç kata daha yayabilirsiniz.
Yapraklar bitince kalan sütü üzerine gezdirin. Gül suyu serpip servise
dek dolapta bekletin. Ikram etmeden hemen önce nar taneleri antep
fıstığı veya herhangi istediğiniz kuru yemiş ile süsleyip servis edin.
Cevizin güllacın rengini özellikle de uzun süre kalınca
kararttığı yahut rengini koyulaştırdığı söyleniyor. Benim hazırladığım
hemen tükendiği için bir yorum yapamayacağım ama aklınızda bulunsun. Bu
nedenle ceviz yerine pekala yeşil fıstık da kullanabilirsiniz.