Malzeme miktarını özellikle yarı ölçüde verdim ki ilk kez yapanlar
için bu tarifi denemek zor olmasın. Kalabalık guruplar için malzemeleri
iki katına çıkarıp rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Kahve, çikolata, fındık badem gibi içeriklerle farklı aromalar ekleyerek
daha lezzetli krem karamel elde edebilirsiniz. Yurt dışında bu gibi
aromalar sıvı halde bulanabiliyordu bilemiyorum ülkemizde varmı. Bu
sıvılar çok yoğun bir aromaya sahip oldukları için bir kaç damla
kullanılması yeterli oluyordu. Eğer böyle bir imkan varsa çok daha
lezzetli olacağını düşünüyorum.
Bilemiyorum siz düşünürmüsünüz bu gibi şeyleri, ama herhangi bir tarife
bakarken benim aklıma ilk bu soru geliyor. Acaba hangi ülkeye yada
mutfağa ait? Sanırım 'Krem Karamel' Fransız mutfağına ait, ama bir
benzeri olan 'Flan' ise Meksika mutfağına ait hafif bir tatlı. Tabiki
aralarinda bir iki nüans var e olacak o kadar.
Malzemeler
Krem için
- 500 ml süt
- 3 adet yumurta
- 1/2 cup toz şeker
- 1 paket vanilya
Karamel için:
- 1/2 su bardağı şeker
- 3-4 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Karamel için şeker ve su bir tavaya konur. Yüksek ateşte şeker suyunu çekip rengi koyulaşana kadar pişirilir.
Dikkat edilmesi gereken karamelin rengi çok koyulaşmadan ocaktan
almaktır. Ocaktan alınan akışkan karamel hızlıca kaplara eşit olarak
paylaştırılır.
Derin bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtalar ve şeker köpürene kadar
çırpılır, içine 1 paket vanilya ilave edilir ve 2 dk. daha
çırpılır.Karamel koyduğunuz kaplara bölüştürülür.
Fırın 175 dereceye ayarlayıp ısıtılır. Borcam yada bir fırın kabına
karamel kaplarını yerleştirilir. Borcama, kapların yarısına gelecek
şekilde sıcak su dökülür ve fırına verilir. Üzerileri kızarana kadar
pişirilir. Ilınması beklenir ve buzdolabına alınır. Yaklaşık 12 saat
dinlendirdikten sonra kapları ters cevirip çıkartarak meyvelerle
süsleyerek servis yapılır.