500 gram makarna (1 numara)
12 bardak su
2 çorba kaşığı tuz
SALÇASI:
250 gram sığır eti
40 gram çiçekyağı (2 çorba kaşığı)
100 gram soğan (1 büyük)
500 gram domates (3 büyük) ya da 150 gram tuzsuz domates salçası
4 ya da 5 bardak su veya et suyu
Tuz
ÜSTÜNE:
70 gram tereyağı, ya da margarin (3 1/2 çorba kaşığı)
25 gram rende gravyer peyniri (1 kahve fincanı)
1 Küçük bir tencereye; 2 silme çorba kaşığı çiçekyağı koyarak, yağı kızdırmalı, kızınca buna; en çok küçük fasulye büyüklüğünde parçalara doğranmış 250 gram sığır
eti koyarak, etlerin her bir tarafları nar gibi oluncaya kadar kuvvetli
ateşte yakmadan, karartmadan, karış-tırmalı, kızartmah, sonra bunlara;
çentilircesine küçük kesilmiş bir büyük baş da soğan koyarak, soğanlar iyice ölmüş ve koyu sarımsı bir renk alıncaya kadar etlerle birlikte aşağı yukarı 20 dakika daha kavurmakta devam etmelidir.
2 Sonra bu etleri soğanlarla; kabuk ve çekirdekleri çıkarılmış ve küçük doğranmış 3 büyük domates, ya da bir buçuk kahve fincanı tuzsuz somtaes salçası katarak, domatesler
az eriyip de salçamsı bir hal alıncaya kadar aşağı yukarı 5 dakika daha
pişirmeli, sonra da bunlara; 4-5 bardak sıcak su koymalı, etler iyice
pişip de içindeki salçası da boza kıvamında bir »koyuluğa gelinceye
kadar üç - üç buçuk saat arasında pişmeye bırakmalı ve salçayı ateşten
alarak makarnaların üstlerinde kullanmak üzere bir tarafa bırakmalıdır.
3 Salça pişince, bir tencereye; 12 bardak su, 2 silme çorba kaşığı tuz
koyarak suyu kaynamaya bırakmalı, kaynaymca bunlara, kırılmadan 500 gram
1 numara makarna atarak, makarnalar pişip de yumuşak bir hal alıncaya
kadar 13-15 dakika arasında haşlamalı, sonra da kevgirden geçirerek
makarnaların iyice süzülmelerini sağlamalıdır.
4 Sonra, iyice süzülmüş bu makarnaları tabağa alarak üstlerine üç buçuk
silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin ile hazırlamış olduğumuz
salçayı ederiyle birlikte koymalı ve iyice karıştırdıktan sonra
üstlerine bir kahve fincanı rende gravyer peyniri serpilmiş olduğu halde servis yapmalıdır