Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 AŞÇI KİMDİR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

AŞÇI KİMDİR Empty
MesajKonu: AŞÇI KİMDİR   AŞÇI KİMDİR Icon_minitimeÇarş. Ocak 26, 2011 3:34 pm

AŞÇI KİMDİR?

AŞÇI TANIMI

Günlük
olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve
becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır
hale getiren kişidir.

GÖREVLER

· Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder,

· Yapılacak yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder,

· Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar,

· Yemeği cinsine göre (zeytinyağlı, etli vb.) pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir,

· Yemek pişince hava frikoya bırakır, bekletir, (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar.)

· Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler,

· Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar,

· Mutfağın, kullanılan araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar veya yaptırır.

NOT: Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar bir alanda uzmanlaşmışlardır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

· Her türlü mutfak araç ve gereci (bıçak, tencere, karavana, mikser vb.),

· Havagazı fırını, elektrikli fırın, ızgara, fritöz,

·
Hamur yoğurma makinesi, sebze doğrama makinesi, ekmek kesme makinesi,
salam ve kıyma makinesi, buharlı istim (sebze, et pişirirken), dondurma
makinesi gibi aletler kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Aşçı olmak isteyenlerin;

- Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,

- Bedence güçlü ve sağlıklı,

- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,

- Temiz, titiz, sorumlu,

- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

- Eli çabuk, hızlı hareket edebilen

kimseler olmaları gerekir.

Yaratıcı
olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler.
Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Aşçılar
mutfaklarda görev yaparlar. Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş
başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar
birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. Zaman zaman
işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ile iletişim kurarlar.
Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirler.
İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması
ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm
bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.

Okul
mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri
mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi
mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak
personeli çalışabilmektedir.

Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.

Çeşitli
yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve
kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla,
meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla
ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Bu mesleğin eğitimi;

- Yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Ayrıca;

-
Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri,kız meslek/meslek liseleri
ile çok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi”alanı “Mutfak
Hizmetleri”dalında,ayrıca pratik kız sanat okullarında ve kız teknik
öğretim olgunlaşma enstitülerinde ,

- Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Mutfak bölümlerinde,

- Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde,

- Halk Eğitim Merkezlerinde,

- Özel Turizm Meslek Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir.

Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde aşçılık eğitimi verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

·
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin mutfak bölümüne ve
Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda
Teknolojisi”alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve
Orta Öğrenim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı
olmak,

· Kız Meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin
“Ağırlama ve Gıda Teknolojisi “alanına girebilmek için ilköğretim okulu
mezunu olmak,

· Pratik Kız Sanat okullarında öğrenim görmek için
ilköğretim çağı dışında olmak,kız teknik öğretim olgunlaşma
enstitülerinde öğrenim görmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak
gerekmektedir.

· Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim
Merkezlerinde eğitime 16-22 yaşları arasında en az ilköğretim okulu
mezunu olanlar, yazılı sınav ve mülakatla kabul edilirler. Eğitim
ücretsizdir.

· Özel turizm meslek kurslarında eğitime 16-25 yaş
arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır. Eğitim ücretlidir. Büyük
illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yörelerde çok sayıda özel kurs
bulmak mümkündür.

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

· En az ilköğretim okulu mezunu olmak,

·
14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından
gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar,
yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki
eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

· Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,

· Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim
teorik ve uygulamalı (restoranlarda, otel ve tatil köylerinin
mutfaklarında vb. yerlerde) olarak verilir, genelde teorik ve uygulamalı
eğitim süreleri eşittir. Eğitim, EKİM-MART aylarında okulda teorik,
NİSAN-EYLÜL aylarında işletmelerde uygulamalı olarak gerçekleşmektedir.

- Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek liselerinde 4 yıl (1 yıl Yabancı Dil hazırlık).

- Kız meslek liseleri ile çok programlı liselerde 3 yıl,

- Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde 2 yıl sürelidir.

- Mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitimi 3 yıldır.

- Özel turizm meslek kurslarında eğitim süresi 5-6 ay arasında değişmektedir.

- Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde eğitim süresi 7 aydır.

MESLEKTE İLERLEME


-
Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu,
sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir.

- Meslek deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak görev alabilir.

-
Ustalık eğitimine katılan kalfalar 3 yıl, eğitime katılmayanlar ise 5
yıl sonra (çalıştıklarını SSK veya Bağ-Kur primleri ile belgelemek
şartıyla) ustalık sınavına girebilmektedirler. Ustalık belgesine sahip
kişiler usta öğreticilik kurslarına katılarak “Usta Öğretici” unvanı
alabilirler.

- Meslek liselerinin “Aşçılık” bölümünden mezun
olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri alan, kol ve bölümlerinin
devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek
yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak
yerleştirileceklerdir.

BENZER MESLEKLER:
Tatlıcı-Pastacı, Dönerci-Kebapçı-Pideci, Soğuk Mezeci, Ekmekçi.gibi sıralayabiliriz

Ama aşçılığı seçen her kimse yaptığı meslekten ve ürettiği sanattan hiçbir zaman pişman olmaz

Hepinizi sonu olmayan uç noktayı yaşayabileceğiniz mutfakların içine bekliyoruz

Ağzınızdan tat yüzünüzden gülücük kalbinizden sevgi eksik olmasın..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
AŞÇI KİMDİR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Aşçı Salatası
» aşcı ve yardımcı
» Aşçı Yamak Nedir
» Sanatgucum Kimdir?
» Kim Kimdir Sitesi - Budakim.com

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Aşçı Tanışma Bölümü :: Aşçılık Hakkında Genel Bilgiler-
Buraya geçin: