Aşçı Admin
Mesaj Sayısı : 2102 Kayıt tarihi : 25/01/11
| Konu: Fırında Kızarmış Tavuk Dolması Çarş. Ocak 26, 2011 5:51 pm | |
| Fırında tavuk dolma için dilerseniz çam fıstıklı, kuş üzümlü, yenibaharlı ve tarçınlı bir iç pilav hazırlayabilirsiniz. Bugün benim sizle paylaşacağım Adana usulü hazırlanan iç pilav olacak.
Fırın derecesinin düşüklüğü dikkatinizi çekmiştir. En önemli özelliklerinden biri ağır ateşte yavaş yavaş pişirilek her tarafının eşit şekilde nar gibi kızartılması. Bir diğeri, borcama yerleştirilen tavuğun etrafına su gezdirilmemesi. Kızarmış tavuk olacağı için derisi pişerken muhafaza edilir ve su ilavesi yapılmaz.
Kızarmaya başlayınca fırından çıkartılıp eritilmiş tereyağ fırça yardımıyla tavuğun yüzeyine sürülür tekrar 10-15 dakika kadar fırınlanır. Malzemeler
- 1 adet bütün tavuk
- 1 yk tereyağ
- tuz, karabiber, toz biber, kimyon
İç pilavı için
- ½ su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 yk sıvıyağ
- 1 yk salça
- Tuz
- Karabiber
- 1 sb su
Yapılışı Tavuk temizlenip ayıklanır baharatlarla (tuz, karabiber, toz biber ve çok az kimyon) içi ve dışı ovulur, bu halde 4-5 saat bekletirilir. Doldurulmaya hazır hale getirilir. İç pilavı için soğan yemeklik doğranıp sıvıyağda öldürülür. Pirinç eklenip kavrulur. Salçası ve baharatları eklenip kavrulduktan sonra suyu ilave edilir. Suyunu çekince ılınmaya bırakılır. Hazırlanan harç tavuğa doldurularak dikilir. Uygun büyüklükteki borcam hafif yağlanıp yerleştirilir. Önceden 150 C de 1,5 saat kadar nar gibi olana dek pişirilir. | |
|