Patatesli Börek
Malzemeler
3 yufka
İç harcı
4 orta boy patates, haşlanmış ve ezilmiş
1 soğan, yemeklik doğranmış
Maydanoz
3 y. k. zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Sıvı harcı
1 bardak süt
1 yumurta
1/2 bardak sıvıyağ
Hazırlanışı
Soğanları zeytin yağda kavurup ezilmiş patatesleri ekleyin. Tuz ve
karabiber serpip kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırın. Ocağın altını
kapatıp soğumaya bırakın.
Yufkaları 1,5 + 1,5 şeklinde ikiye ayırın. Yağlanmış tepsiye
yufkalardan birini serin. Yumurta, sıvıyağ ve sütü (yoğurt
kullanacaksanız koyu ayran kıvamında suyla seyreltin) iyice çırpıp
serdiğiniz yufkanın üzerine 2-3 yemek kaşığı gezdirip firça yardımıyla
iyice yayın.
Diğer yufkalara da aynı işlemi yaparak üst üste koyun. Patates harcını
yufkaların üzerine yayın. Kalan 1,5 yufkayı da aynı şekilde sütlü sıvı
harcı (yada yoğurtlu karışımı) fırça ile sürerek bitirin.
Yufkaların taşan kısımlarını keserek tepsi yada
borcamınızın büyüklüğüne göre ayarlayın. Yirttığınız kısımları orta
katlarda kullanın ki üst tarafta estetik sorunu olmasın.
Son olarak kenarlarını da fırça yardımıyla içeri doğru sıkıştırın. Kalan
sıvı harcı da böreğinizin en üst kısmına gezdirin. 15-20 dk
dinlendirdikten sonra 180 C önceden ısınmış fırında 40-45 dakika
pişirin.