AYRANLI SARMA (Malatya)
Malzemeler
2 su bardağı yarma
(yarma; aşurelik buğdayın köftelik bulgur kadar öğütülmüştür.aşurelik
buğdayı robotta öğüterek elde edebilirsiniz. Yarma Malatya yöremize has
bir yiyecektir).
1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 kg. yoğurt
1 yumurta
4 büyük boy soğan
1 yemek kaşığı dolusu salça
1 tatlı kaşığı Pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr. taze asma yaprağı
2 yemek kaşığı un
Yapılışı
Yarmayla
köftelik bulgur bir biriyle karıştırıldıktan sonra bir tatlı kaşığı tuz
ilave edilip bir kez daha karıştırılır. Ilık suyla 5 dakika kabartılır.
Kabaran bulgur ve yarma azar azar ılık su ilave edilerek bir birini
tutup ayrılmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Tencerede
bir miktar su kaynatıp asma yaprakları hafif haşlanıp çıkartılır ve suyu
süzdürülür. Yapraklar büyükse dörde küçükse üçe bölünüp hazırlanır.
Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alınıp yaprağın içersine koyulup
serçe parmağı kalınlığında ve onun yarısı kadar uzunluğunda sigara gibi
sarılır. Tencereye yan yana sıralanır. En üstüne bir tabak kapatılır. 1
bardak su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Derin bir kase içersinde yoğurt, un, yumurta çırpılır. Azar azar su
ilavesiyle ayran kıvamına gelene dek karıştırılarak özdeşleştirilir.
Özdeşleşen sos ocakta karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Kaynayan
sos tenceredeki sarmaların üzerine dökülür. 10-15 dakika sarmayla pişen
sosun altı kapatılır. Tavada incecik kıyılan kuru soğanlar tereyağında
pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası, pul biberi eklenir. Salçalı sos
isteğe göre direk tencereye karıştırıp servis yapılabilir. Yada kaselere
koyulduktan sonra birer ikişer kaşık kaselerin üzerine dökülerek servis
yapılır. Not : Bu Malatya’ya has yemeğimiz asma yaprağı haricinde
mevsime göre taze (ilk çıkmış) fasulye, fındık, ayva, dut, kiraz
yaprağıyla da sarılır.