Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Kara Deniz Mutfak Kültürü

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

Kara Deniz Mutfak Kültürü Empty
MesajKonu: Kara Deniz Mutfak Kültürü   Kara Deniz Mutfak Kültürü Icon_minitimeÇarş. Şub. 02, 2011 6:14 pm

Coğrafya ve
iklimsel özellikler dünyadaki mutfak
kültürlerini şekillendiren en önemli etkenlerin
başında gelir. İnsanların birbirinden habersiz
yaşadıkları çağlarda dünyanın farklı yerlerinde
farklı beslenme sistemleri ortaya çıkmıştı.
Günümüzde binlerce yılda oluşturulmuş bu mutfak
kültürleri artık karşılıklı etkileşim içinde ve
dünya artık iç içe geçmiş bir mutfak kültürü
boyutuna geçiyor. Karadeniz Mutfağı ise hâlâ
kendine özgü yapısını koruyan ender mutfaklardan
biri. Çünkü burada, hemen hemen hiçbir mutfak
kültüründen etkilenmeden, kendine özgü bir
beslenme sistemi oluşmuş ve sofralar her gün
geleneksel tatlar eksik olmadan kurulmaya devam
ediyor.

KARADENİZ COĞRAFYA VE MUTFAK KÜLTÜRÜ[/size]


[size=9]
Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların
diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı
farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros
dağları ile kordon şeklinde kuşatılmıştır ama
dağlar ile deniz arasında tarıma elverişli geniş
araziler bulunur. Karadeniz'de tarım için
elverişli düzlük alanlar yoktur. Dolayısıyla
bölgede yerleşim ve hayat oldukça zor şartlar
altında gerçekleşir. Öncelikle iklim,
Akdeniz'deki gibi cömert değildir. Böyle zor
şartlar altında yaşayan Karadeniz insanı zaman
içinde diğer kıyı coğrafyaları ile
kıyaslanamayacak bir mutfak kültürü yaratır.

EN LEZZETLİ BALIKLARIN DENİZİ
Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına
sahip. Birçok nehrin buraya dökülmesi sayesinde
balıkların beslenmesine imkân veren plankton
zenginliği oldukça yüksek. Deyim yerindeyse
Karadeniz balıklar için bir vaha gibi.
Balıkçılık kıyı şeridinde en önemli geçim
kaynağı ve balık beslenmede önemli yer tutuyor.


KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI
Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de
karalahana. Karalahana, lahana ailesinin 450
çeşidinden biri. Çorbasından kavurmasına ve
dolmasına, Karadeniz Mutfağı'nda yoğun olarak
kullanılan bir vazgeçilmez.

Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka
bir özellik ise sebze turşularından yapılan
yemekler. Özellikle fasulye turşusunun tuzu
alındıktan sonra kavurması ve diplesi çok yoğun
olarak pişirilir. Burada turşu bir anlamda
sebzeyi muhafaza etmek için de kullanılır.

MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE
Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık
kalmış, bölgeye getirilen her yeni ürünü kısa
zamanda geleneksel hayata uydurmuştur. Özellikle
mısır adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney
Amerika kökenli bitki 17. yüzyıldan sonra
Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında
neredeyse baş köşeye oturmuştur. Mısır,
Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde
kullanılır. Tarıma elverişli olmayan
tepeliklerde yaşayan halk, mısırı bahçelerinde
yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya
öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür.
Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve
kavurma da üretir. Özellikle muhlama ve kuymak
denilen peynir eritmesi, yöre halkının
yaratıcılığını sergiler. Muhlama dünya
mutfaklarında en az fondue kadar ilgi
uyandıracak bir lezzettir.

KARADENİZ’İN RAMAZAN LEZZETLERİ
Özellikle Ramazan ayında hamur işleri, sahur ve
iftar sofralarını donatır. Karadeniz Mutfağı'nın
meşhur pideleri Ramazan ayı boyunca Türkiye'nin
her tarafında kendini gösterir. Pide ülkemizin
her tarafında yapılır fakat en iyisi
Karadeniz'in kavurması, peyniri ve tereyağı ile
yapılandır. Burada ilginç olan buğday tarımının
yaygın olmadığı bölgede fırıncılık mesleğinin de
çok gelişmiş olmasıdır. Hamsinin mutfaktaki
tartışılmaz hakimiyeti Karadeniz Mutfağı'nın
diğer lezzetlerinin üzerine biraz gölge düşürse
de Karadeniz pidesi de gelecek yıllarda İtalyan
pizzası gibi dünya mutfaklarındaki yerini
bulacaktır.

Muhlamasından mısır ekmeğine, karalahana
çorbasından Laz böreğine her damağa hitap
edebilecek tatlara sahip Karadeniz Mutfağı tüm
dünya tarafından keşfedilmeyi hak ediyor ve
belli ki bir gün keşfedilecek.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
Kara Deniz Mutfak Kültürü
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» OSMANLI MUTFAK KÜLTÜRÜ
» DENİZ ALASI
» Kara biber
»  DENİZ MAHSÜLLÜ PİLAV tarifi
» Enginarlı Deniz Mahsülleri tarifi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Yerli Yemek Tarifleri :: Karadeniz Yemek Tarifleri-
Buraya geçin: