Gaziantep Gastronomi Ve Aşçılar Derneği Kuruldu
Uzun bir süredir kuruluş çalışmaları sürdürülen ve kısa adı GasDer olan Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği kuruldu.
GasDer'in kuruluşunun ardından ilk yönetim kurulu üyeleri belirlendi.
Yeni kurulan ve aşçıların eğitimi yanında Gaziantep ve Türk mutfağının
bir çok konuda araştırılarak bölgede gastonomi turizminin
geliştirilmesini hedefleyen dernek kurucu yönetim kurulu başkanlığına
Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İlkay Gök Pınarlı,
yardımcılığına ise Baran Ölçer getirildi. Derneğin kurucu üyeleri ise
Şerife Ünivar, Ali Nadir Zeyrek, M.Ragıp Güzelbey, Şirvan Payaslı,
Battal Yıldırım, Levent Aktaş ve Erdal Baloğlu'ndan oluştu.
Dernek
çalışmaları hakkında bilgi veren GasDer Başkanı Yard. Doç. Dr. İlkay Gök
Pınarlı, "Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği'nin en önemli
amaçlarından biri şehrimizde bulunan aşçıların mesleki alanda
gelişmelerini sağlamaktır. Bu amaçla ben ve Gaziantep Üniversitesi
öğretim üyesi arkadaşlarım gönüllü olarak hiçbir ücret
talep etmeden Ekim-Kasım 2010 tarihinden itibaren eğitimlerimize
başlamayı planlıyoruz. Öncelikle Gaziantep'te bulunan işletmeleri
ziyaret ederek onların da eğitim konusunda fikirlerini alıp kendi
elemanlarında eksik buldukları konuları tespit etmek ve ardından eğitim
için konu başlıklarını tespit ederek dernek olarak ilk adımımızı atmak
istiyoruz. Eğitimlerle aşçılarımızın mesleki niteliklerini geliştirip
Gaziantep aşçılarının sadece kebap, lahmacun ve baklava değil pek çok
konuda mesleki yeterliliklere sahip olduklarını tüm ülkeye göstermek
istiyoruz. Bu sayede onların mesleki rekabet gücünün artmasına destek
vermiş olacağız" dedi.
Diğer önemli bir hedeflerinin de yeni yeni
Gaziantep'te söylenmeye başlayan Gastronomi Turizmini canlandırmak
olduğunu kaydeden Yard. Doç. Dr. İlkay Gök Pınarlı, şöyle devam etti:
"Gaziantep'in
tarihi en önemli miraslarından biri olan Antep Mutfağını anlatmaya
gerek yok. Ama maalesef bu zamana kadar yapılan çalışmalar bunların bir
kitapta toparlanmasından öteye gidememiş. Böyle bir mirasa sahip
Gaziantep'in çok önceden bu derneği kurup bu çalışmaları başlatması
gerektiğini düşünüyorum. Gaziantep yemekleri dendiğinde baklava, kebap
ve lahmacun üçlemesinin dışında adını duyurmayı hak etmiş pek çok yemeği
bulunmakta ve bu yemekler lezzetinin dışında çok yüksek besin
değerlerine de sahip. Bunların kitaplarda saklı kalmaması, fast
foodlara yenik düşüp bizden sonraki nesiller tarafından unutulmaması
için tanıtımların yapılması gerekmektedir. Bu amaçla derneğimiz
festivaller, ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenleyerek ve bu konuda
merakı olan amatör, profesyonel pek çok turisti de şehrimize getirterek
Gastronomi Turizminin gelişmesini ve çok sayıda Antep yemeklerinin
büyük kitlelere tanıtılmasını, unutulmamasını hedeflemektedir. Yukarıda
bahsettiğim ve bunun yanında sayamadığım pek çok hedefimizi hem devlet
kurum ve kuruluşları hem de özel
işletmelerle birlikte çalışarak gerçekleştirebiliriz. Tabi ki en başta
aşçılarımızın derneğimize katılarak bizlerle birlikte çalışması ve
derneği sahiplenmesi gerekmektedir. Her şeyden önce bu onlar için
kurulmuş bir dernektir. Yaptığımız görüşmelerde amaçlarımızı
anlattığımızda pek çok işletme amaçlarımıza katıldıklarını bildirdiler.
Bu bizlerin çalışmalarını hızlandırması için çok olumlu bir etkendi.
Derneğimizin kurucu üyelerinin destekleriyle, web sitemiz kuruldu ve bu
site aracılığıyla kendimizi daha iyi ifade edeceğimizi, çalışmalarımızı
bu siteden duyurarak konuyla ilgisi olan herkese kısa zamanda
ulaşacağımızı umuyoruz. Derneğimize katılmak, bizlerle fikirlerini
paylaşmak isteyen herkesi derneğimize bekliyoruz. Derneğin amaçları ve
bunları gerçekleştirmek için hedeflediğimiz faaliyetler web sitesinde
detaylarıyla bulunmaktadır."