Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 GASTRONOMİ VE TURİZM

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

GASTRONOMİ VE TURİZM    Empty
MesajKonu: GASTRONOMİ VE TURİZM    GASTRONOMİ VE TURİZM    Icon_minitimeÇarş. Şub. 02, 2011 3:29 pm

GASTRONOMİ VE TURİZM
Yiyecek içecek
bilimi ve sanatı olarak ifade edilen gastronominin artık ülkemizde daha
çok gündeme geliyor olması sevindiricidir. 2007 yılında ülkemize 21
milyondan fazla turistin gelmiş olması ve kırılan rekorlar genel anlamda
hepimizi mutlu etti.

Antalya’mıza gelen 7.600.000 turist, bir
önceki yıla göre tabii ki çok sevindiricidir. Beni şahsen 2007
rakamlarında en çok sevindiren rakamın ülkemize gelen yabancıların
ortalama harcamalarıdır. 890 dolar olarak belirlenen bu rakam gerçekten
hiç de yabana atılmaması gereken bir rakamdır. Rakamın Fransa
ortalamasından yüksek olması iyi bir durumda olduğumuzu gösterir.

Hepimizin
genel beklentisi, daha fazla harcama yapabilecek kitlelerin ülkemize
gelmesi şeklinde olmasına rağmen, asıl enerjimizi bu ülkeye nasıl 40
milyon turist çekebiliriz şeklinde yoğunlaştırmalıyız.

Hepimizin
çok övündüğü mutfağımızı geleneksel misafirperverliğimizle çok iyi
örtüştürebilirsek bu rakamlara ulaşmak konusunda bir katkı sağlamış
oluruz. Yaşadığımız topraklar tarih boyunca daima önemli yeraltı ve
yerüstü zenginliklere sahip olmuştur. En iyi şaraplık üzümlerin
yetiştiği bağlar, en iyi zeytinlikler, en iyi çaylar hep ülkemizde
yetişmiştir. Anadolu halkının tarımda ve hayvancılıkta tarihten gelen bu
başarısını diğer zenginliklerle birleştirince mükemmel sonuçlar ortaya
çıkmaktadır.

Yukarıdaki giriş sözlerimi, esasında şu rakamlarla
ilişkilendirdiğimizde sanırım gastronomi ve turizmin rakamsal
bağlantısını da ortaya koymuş oluruz.
Yiyecek İçecek Yöneticileri
Derneği olarak 2007 yılına ait yaptığımız beş yıldızlı tesislerdeki
tüketim miktarı analizlerinde şu sonuçlara ulaştık:
Bir otelde günlük kişi başı içecek tüketimi 3.2 litre (Alkollu-alkolsüz tüm sıvılar).
Bir otelde günlük kişi başı yiyecek tüketimi 5.1 kg (Brüt olarak mutfaklara giren tüm yiyecekler).
Bu
rakamların parasal değer karşılıkları içeceklerde 3.2 avro,
yiyeceklerde 5.2 avrodur. Her ikisi birlikte 8.4 avro etmektedir. Bu
hesaplamada tesislerde çalışan personelin tüketimi de müşteri
tüketimlerinde gösterilmiştir. Personelin günlük kişi başı tüketimi 1
avro şeklindedir.

Bu rakamların genel parasal değerlerini çok net
hesaplayabilmemiz kolay olmamaktadır. Ancak gelen misafirlerin kalış
sürelerini yedi ortalama gün ile çarparak toplam gecelemeye ulaşılabilir
ve rakamsal tüketimler bulunabilir. Bu çalışmanın detaylarını
isteyenlere gönderebiliriz.

Rakamlar konusunda benim yaklaşımım
şudur: Turizm sektörü aynı zamanda yerinde ihracat sektörüdür. Bu
sektörü ne kadar büyütebilirsek çiftçimizin, sanayicilerin ve
hayvancılık sektörünün büyümesini sağlarız. Tabii bu büyüme olurken
özelliklede istihdama doğrudan etki edeceğini çok iyi biliyoruz.

Gastronomide
hizmetlerin özü ve güzelliği, insanın insana doğrudan servis
verebilmesidir. Gerek yatak arzındaki artışlar gerekse diğer
yatırımlarda kaydedilen sevindirici ilerlemelerin, yapılacak bilimsel
çalışmalarla iyice pekiştirilmesi lazımdır. Burada benim arzum
mutfaklarımızı ve servis sanatımızı turizmin gelişimine iyice entegre
edebilmektir. Bir yandan son derece önemli bir tüketim söz konusudur.
Diğer yandan çok secici kitlelerin katıldığı turizm hareketleri vardır.
Dünya genelinde iyi bir şarap için, iyi bir deniz ürünleri, iyi bir av
eti yemek ve etnik bir mutfağın keşfi için seyahat eden son derece
entelektüel gruplar var. Yıllanmış kaliteli bir şaraba ödenen müthiş
rakamlar bir hikaye değil, gerçektir.

Çok övündüğümüz
mutfağımızı, rakımızla, şarabımızla ve en önemlisi samimi servisimizle
pazarlamanın vakti geldi. Acenteler artık gastronomi açıdan içi
zenginleştirilmiş turlara da yer vermelidir. Hatta bu turları kış
dönemlerine denk getirebilirler ve böylece açık tesis sayıları da
artabilir.

Anlatmaya çalıştığım, bu konunun nasıl olacağını merak
edenlere daha güzel formüller için 10-11 nisan 2008'de bizimle
olmalarını öneriyorum. Bu tarihlerde, Yiyecek İçecek Yöneticileri
Derneği ve Akdeniz Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği, 2.Ulusal
Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler Divan Talya Hotel
Antalya’da yapılacaktır. İlkini 2007 yaptığımız bu çalışmayı bu yıl daha
da geliştirdik
.
Hepimiz, Türk turizminin gelişmesini
istemekteyiz. Bilimin ışığında bu gelişmeye bir katkı sağlamak
arzusundayız. Siz değerli okurların bu konuda bir fikirleri varsa lütfen
bildiriniz. Bilim adamlarımız ve sektör duayenlerimizi
dinleyebileceğiniz bu sempozyumun ikinci günü de görsel boyutuyla
ilginizi çekecektir. A la carte servis sanatı, pastacılık sanatı,
sömeliyerlik, tranche, kokteyl teknikleri, bar şov ve masa süsleme
sanatlarının icra edileceği bu etkinlikleri izleyebilmenizi arzu
ediyoruz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
GASTRONOMİ VE TURİZM
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Gastronomi - Gastronomi Nedir - Gastronomi Hakkında
» Gastronomi Amacı Nedir
» Gastronomi Tanımı
» Gastronomi Görevler
» Gastronomi Meslegin Gereksinimleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Aşçı Okulları :: Gastronomi-
Buraya geçin: